Barion Pixel Így védheted meg klaviatúrád a macskáktól – Coloré

Így védheted meg klaviatúrád a macskáktól

2021. 09. 25.

A macskák valamilyen rejtélyes okból imádnak a számítógép billentyűzetén sétálgatni, amivel bosszúságot vagy akár komolyabb kárt is okozhatnak. A PawSense egy zseniális ötlettel oldotta meg a problémát.

Az egyik barátnőmmel chateltem éppen a számítógépen, ölemben a cicámmal. Egyszer csak felpattant, végigsétált a billentyűzeten, és egy enterrel elküldte az üzenetet. Olyan gyorsan lezajlott az egész, hogy csak a barátnőm kérdésre ocsúdtam fel: „Ezt most miért küldted?”

Ez persze csak egy vicces sztori, amin nevetünk egyet, de a macskák ennél nagyobb kárt is okozhatnak. Gondolj csak bele, mi történhet, ha te egy váratlan telefon miatt felállsz, a cica pedig egy fontos dokumentumba vagy egy készülő prezentációba kontárkodik bele. Nem beszélve arról, hogy akár az operációs rendszernek is adhat parancsot.

Small,striped,kitten,sitting,on,laptop,keyboard,and,looking,at
Megmagyarázhatatlan, sok macska miért szereti annyira a számítógépet / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A szoftveres megoldás

A probléma akkorára nőtt, hogy többféle megoldást is kitaláltak a megoldására. Az egyik legszellemesebb a PawSense elnevezésű szoftveres megoldás. A program automatikusan elindul a háttérben, amikor a számítógép bekapcsol, és ezután folyamatosan figyeli a billentyűzetet.

Ha gyanús jeleket tapasztal – azaz furcsa billentyűkombinációkat észlel a megszokottól eltérő ritmusban –, akkor blokkolja a klaviatúrát és olyan hangot ad ki, ami bosszantja a macskákat. A cél az állat megtanítása arra, hogy a billentyűzeten tartózkodni „rossz” még akkor is, ha az emberek nem figyelnek.

Így működik

Honnan ismeri fel a szoftver a szokatlan billentyűkombinációkat? Értelmes szavakat keres? Akár így is lehetne, de nem. A PawSense egyszerre több faktort vizsgál.

Ha megnézed a cica mancsát, látod, hogy nagyobb, mint egy billentyű. Ez többek között azt jelenti, hogy egyszerre legalább két gombot nyom meg. Továbbá: amikor a macska ráugrik a billentyűzetre, súlyánál fogva egy pillanatra a szokásosnál jóval nagyobb nyomás ér bizonyos pontokat.

Kitty,walking,on,modern,laptop,keyboard,above,top,view
A program felismeri, ha egy cica nyomja le a billentyűket / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Más megoldás is van

A kétkedők szerint ennél jóval egyszerűbb, ha veszel egy műanyag billentyűzetvédőt, és azt teszed rá az eszközre. Az se rossz ötlet, de előfordulhat, hogy pont akkor felejted el feltenni, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

IDE kattintva megnézheted a PawSense-ről szóló videót.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix