Álmatlanság ellen: alvómaszk beépített zenével

2021. 11. 14.

Néhány éve nem alszom jól éjszaka. Tudom, hogy fontos lenne, próbálkoztam is mindennel, és végül egy szuper alvómaszkkal sikerült megoldani a problémát.

Először is utánanéztem, mi kell a jó alváshoz. A feltételek egy részét vagy könnyű betartani (legyen megfelelő a hőmérséklet, lefekvés előtt több órával már ne egyek), vagy lehetetlen (zárjam ki az életemből a stresszt). Mi is kell még? Tökéletes sötétség és csend – azt hogy elérni?

A technikai fejlődés szerencsére az alvómaszkok piacát is elérte. A legújabb, anatómiai tervezésű darabok nemcsak a szemet fedik le, hanem hangot is biztosítanak úgy, hogy Bluetooth-on keresztül összepárosítod őket a mobiloddal. Teljesen szabvány technológia, az okosórák is hasonló elven működnek.

Happy,relaxed,young,woman,with,sleeping,mask,awaken,in,cozy
A megfelelő alvás nagyon fontos ahhoz, hogy egészségesek legyünk / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Zene vagy fehér zaj fiatalabbaknak

Ha szeretsz zenére elaludni, akkor állíts össze magadnak egy „alvó mappát” az erre alkalmas kedvenceidből, és kezdd el a lejátszást. Én nem vagyok ez a típus, jobban szeretem az úgynevezett „fehér” vagy „rózsaszín” zajt, aminek a lejátszására szintén van lehetőség.

A fehér zaj lényegében egyenletes, duruzsoló hang – például porszívó zúgása a távolból –, ami egyenletesen oszlik el a frekvenciákon, és alkalmas a környezet egyéb neszeinek elnyomására. (Én ismerek olyan kisbabát, aki akkor alszik el, ha bekapcsolják a porszívót – íme a magyarázat.) Érdekes módon ugyanez a hang alkalmas a koncentráció fokozására is, ezért nemcsak álmatlanság esetére, hanem munkavégzéshez is ajánlják.

Idősebbek a rózsaszín zajt válasszák!

A fehér zajnál mélyebb rózsaszín zaj is nyugtató hatású. A természetben találunk számos példát erre a típusú zajra: ilyen például a csendes eső, a szél, a susogó falevelek vagy a tenger morajlásának hangja. Kutatások szerint a rózsaszín zaj inkább az idősebbek alvását segíti elő. A YouTube-on például ERRE a linkre kattintva tíz órányi rózsaszín zajt találsz, de persze hatalmas a választék.

Karácsonyi ajándéknak is kiváló egy olyan barátnő vagy családtag számára, aki alvási problémákkal küzd, vagy sokat utazik. Az ilyen típusú maszkokból 10 ezer forint alatti áron már komoly kínálatot találsz.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix