Barion Pixel A kutyák orrlenyomata és egy új app segíthet az elveszett ebek felkutatásában – Coloré

A kutyák orrlenyomata és egy új app segíthet az elveszett ebek felkutatásában

2022. 06. 29.

A Petnow nevű alkalmazás beszkenneli a kutya orrát, és titkosított biometrikus adatokat ment a gazdája által létrehozott profilra. Az app lényege, hogy segítsen megtalálni az elveszett háziállatokat.

Egy Samsung által támogatott startup az elkóborló házikedvencek megtalálására fejlesztett ki egy megoldást, mely biometrikus azonosítással letapogatja a kutyák orrán lévő egyedi mintát, írja a Screenrant. Ezzel azonosítja a háziállatokat, így megkíméli a gazdikat attól, hogy különböző nyomkövető eszközöket használjanak. A Samsungnak egyébként nem ez az első próbálkozása, amely állatbarát megoldásokat kínál, 2018-ban a cég bevezetett egy LTE (Long-Term Evolution) – alapú nyomkövetőt, ez volt a SmartThings Tracker, mellyel a tulajdonosok megtalálhatják kedvenceiket, felmérhetik, merre mozognak, és mozgáshatárokra vonatkozó riasztásokat is beállíthattak. De nem a Samsung az egyetlen játékos a területen. A 2022-es Consumer Electronics Show-n (Szórakoztató Elektronikai Kiállítás) a francia Invoxia márka bemutatta az úgynevezett BioMetric Smart Dog nyakörvet. Az eszköz biometrikus érzékelőkkel van felvértezve, hogy monitorozza a kutya szívét és légzését a valós idejű helykövetés mellett. A tudósok azonban az utóbbi időben a biometrikus alapú azonosítás alkalmazását szorgalmazzák, olyan jellemzőkre alapozva, mint a zebra csíkjai, a rágcsálók fülében lévő érhálózat, a koala orrán lévő foltok és a tehén orra.

kutyaorr lenyomat app
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A dél-koreai székhelyű Petnow nevű startup is a kutyák orr-alapú biometrikus azonosítását alkalmazza. Csakúgy, mint a szarvasmarhák orrának mintázata, a kutyák orrlenyomata is olyan egyedi, mint az emberi ujjlenyomat. A Petnow olyan alkalmazást hozott létre, amely háromféle mesterséges intelligencia-algoritmust alkalmaz, és állítólag 98 százalékos pontossággal működik. Ezenkívül öntanuló, így a pontosság és a felismerési sebesség a használattal párhuzamosan nő. Emellett biztonsági intézkedésként a háziállatok összes biometrikus adatát titkosítják, mielőtt a felhőben tárolnák, így nem tudnak visszaélni azokkal illetéktelenek.

Az alkalmazás automatikusan elvégzi az orrszkennelést anélkül, hogy meg kellene nyomni az exponálógombot, így nem gond, ha örökmozgó kutyusunk van. Csak kapcsoljuk be az appot, közelítsünk a kedvenc orrára, a Petnow pedig magától elvégzi a szükséges fényképminőség-beállításokat, hogy a lehető legrészletesebb orrnyomatot rögzíthesse. A működésről itt találunk egy hasznos videót:

Sajnos az app itthon még nem elérhető, de remélhetőleg megérkezik majd a magyar piacra is. A készítők egyébként azt is tervezik, hogy a terméket kiterjesztik majd a háziállatok másik nagy csoportjára, a macskákra is.