Barion Pixel Miért csóválja a kutya a farkát? Ezek a szavak izgalomba hozzák – Coloré

Miért csóválja a kutya a farkát? Ezek a szavak izgalomba hozzák

2022. 06. 20.

Miért csóválja a kutya a farkát? Mert izgatott. Rendben, és mitől lesz izgatott? Az angliai OnBuy kereskedőhálózat több mint 4 ezer kutyatartó bevonásával három hónapig figyelte, milyen szavak, kifejezések hallatán jönnek izgalomba a kutyák, vagyis melyek hallatán csóválják a farkukat.

Hogy ezt kiderítsék, a kísérletvezetők a négylábúak pulzusszámát vették alapul, ami náluk nyugalmi állapotban 115/perc. (Emberek esetén a nyugalmi pulzusszám átlagértéke 70/perc, ám az 50-60/perc és a 100-120/perc közötti érték is normálisnak tekinthető.)

Miért csóválja a kutya a farkát? avagy szavak, amik izgalomba hozzák

Legtöbben bizonyára azt gondolnák, hogy egy étellel kapcsolatos szó landolt a lista első helyén, de nem. Az eredmények szerint a kutyák kedvenc szava/kifejezése ugyanis a „séta/Gyere, megyünk sétálni!”. Ezek hallatán a pulzusszámuk 156/percre ugrott. A második és a harmadik legkedveltebb kifejezésük azonban már az ételhez kötődik: a „Vacsora!/Kaja!/Egyél!”, illetve a „jutalom/jutifalat” szavak elhangzását követően a kutatók 152/perc és 151/perc pulzusszámot mértek. Vagyis kijelenthetjük, hogy az ebek szívéhez (is) a gyomrukon át vezet az út.

Miért Csóválja A Kutya A Farkát
A „Miért csóválja a kutya a farkát?” kérdésre több válasz is létezik, az egyik, ha boldog és izgatott (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A „Kapd el!” és a „Játék!” szintén a kedvelt szavak között végzett, így ezeket is érdemes gyakrabban használni, ha szeretnénk örömet okozni kedvencünknek. Az ebek az „Ügyes fiú!/ügyes lány!”-nál 139/perc, a „Mi van ott?”-nál 135/perc, a nevük hallatán 128/perc, a „Keresd!”-nél 124/perc, a „Pacsit!”-nál 117/perc, míg a „keksz” szónál 119/perc pulzusszámot produkáltak.

Persze olyan kifejezéseket is találtak a kísérletvezetők, amelyeket a kutyák nem igazán kedvelnek. (Spoiler: étellel kapcsolatos nincs köztük.) Ilyennek bizonyult a „Hemperegj!” és a „Menjünk!/Irány haza!”, amelyek hallatán a pulzusszámuk 102-100/percre csökkent. Végezetül, a tanulmány arra is kitér, hogy bizonyos kutyafajták jobban reagálnak a számukra élvezettel járó parancsszavakra, például arra, hogy „Edd meg!”. Ide tartoznak a francia bulldogok, a beagle-ök, a rottweilerek, a labradorok és a tacskók. A szavak és kifejezések komplett listája ezen a linken elérhető.

Ez történik, ha azt mondjuk egy kölyöknek, „Szeretlek!”

A „Miért csóválja a kutya a farkát?” témához kapcsolódva érdemes említést tennünk a Canine Cottages 2020-as tanulmányáról is, amelyben kiskutyákra szerelt pulzusmérőkkel vizsgálták, mitől jönnek izgalomba, valahányszor a gazdájukkal vannak. A kísérlet egy hétig tartott, és ez idő alatt négy kiskutyát figyeltek meg.

Miert Csovalja A Kutya A Farkat Ha Megolelik
Hogy miért csóválja a kutya a farkát? Például mert nagyon szereti, ha megölelik (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A kölykök pulzusa nyugalmi állapotban 67/perc volt, ám amikor gazdájuk kimondta a „szeretlek” szót, a kiskutyák pulzusa azonnal 46 százalékot ugrott (98/percre). A tanulmány továbbá rávilágított, hogy az ölelés és az összebújás visszaállítja normál tartományba a pulzust a kutyáknál. Merthogy amikor az alanyok megölelték kedvenceiket, a pulzusszám 23 százalékot csökkent (67-ről 52/percre.) A Canine Cottages a gazdik pulzusára is kíváncsi volt: az övüké tíz százalékot emelkedett, miután rövid idő elteltével újra találkozhattak kedvencükkel. Való igaz ugyanakkor, hogy négylábú társaink testbeszéde külön cikket kíván, így a „miért csóválja a kutya a farkát?” kérdésre sem a boldogság és az izgatottság az egyetlen válasz.

Kutyák álmaiban a jövő? – A háziállatok tudata hasonló lehet az emberéhez

Egy közös háztartásban nemcsak szerelmünk, hanem háziállatunk kapcsán is rendre meglepő tulajdonságokat fedezhetünk fel, például azt, hogy kutyusaink alvás közben gyakran mozognak. Az izomrángások, jellegzetes szemremegés vagy nyüszítés egyértelmű bizonyítékként szolgálnak arra, amit már eddig is sejtettünk: kedvenceink álmodnak, méghozzá nem is akárhogy. A részletekért kattints ide!

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix