Barion Pixel Tényleg mindenki magyar? Ezek a sztárok bizony igen! – Coloré

Tényleg mindenki magyar? Ezek a sztárok bizony igen!

2022. 01. 08.

Amennyire kicsike ország vagyunk, olyan sokfelé találunk híres magyarokat a világon, például tudósokat, kutatókat, vállalkozókat és persze más hírességeket is. Most utóbbiak közül szemezgettünk, lássuk, hányukról tudtátok, hogy magyar gyökerekkel rendelkezik?

Az egyik legelső, aki eszünkbe jut, nem más, mint Tony Curtis, aki Bernard Schwartzként született New Yorkban, azonban szülei Mátészalkáról származtak. A kis Tony körül gyermekkorában szinte mindenki magyarul beszélt, így bevallása szerint sokáig nem is tudta, hogy nem Magyarországon élnek. A legendás színész maga is büszke volt magyar származására, többször is járt itthon, anyagilag támogatta a Dohány utcai és a mátészalkai zsinagóga felújítását. Lánya, Jamie Lee Curtis is nem egyszer volt már Magyarországon, legutóbb épp tavaly nyáron, nagyszülei városában, ahol kávézót neveztek el édesapjáról. 

A színészlegendáknál maradva: a felejthetetlen Paul Newman legalább negyedrészt magyar volt, ugyanis apai nagyapja Neumann Simonként ismeretes, emellett édesanyja, Theresa Fecko a Felvidékről származott. A Newman-szülők együtt vándoroltak ki Clevelandbe, és itt alapítottak családot – két fiuk született, Paul és Arthur, utóbbiból filmproducer lett.

adrien brody magyar nyelv
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Adrien Brodynak, akinek nevét A zongorista tette ismertté, szintén vannak magyarok a családjában, ugyanis édesanyja, Sylvia Plachy fotóművész Budapesten született és 1956 telén, 13 évesen emigrált innen. New Yorkban telepedtek le, így Adrien már a tengerentúlon született. A színész egyébként csak néhány szót beszél magyarul, ennek ellenére büszkén mutatta meg csekély tudását a tavalyi Johnnie Walker reklámszpotban, ahol az angol szavak között elhangzik egy “Egészségedre” is.

Mindenki szeretett Columbójának, Peter Falknak szobra is van Budapesten a Jászai Mari tértől nem messze – ez pedig nem véletlen, hiszen Falk felmenői között az oroszokon, lengyeleken kívül magyarok is vannak. Ugyan a névazonosság miatt egyesekben felmerülhet, hogy közvetlen leszármazottja-e Falk Miksának, erre nincsen bizonyíték, de azért a szobor a politikus-íróról elnevezett utca sarkán áll, csak hogy ne legyen egyszerű a dolgunk. 

Hollywood már több, mint száz éve a filmgyártás fellegvára, és létrejöttét többek között magyaroknak is köszönhetjük. Zukor Adolf és Fuchs Vilmos ugyanis itthonról indultak el szerencsét próbálni a 19. század végén, hogy aztán odakint keresztezzék egymás útját és mindketten hozzátegyenek ahhoz, amit ma Hollywoodnak hívunk. Fuchs Vilmosról anélkül nem mesélhetünk, hogy ne mondanánk el ismerősebben csengő, odakint felvett nevét: ő volt William Fox, a ma is működő 20th Century Fox filmstúdió atyja, míg Zukor a Paramountot hozta létre. 

Celebrity Portraits August 14, 2010
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Drew Barrymore az E.T. apróságaként lopta be magát a tévénézők szívébe, majd végigkövethettük karrierje alakulását és sokszor köszönt vissza ismerős mosolya a címlapokról is. A kaliforniai születésű Barrymore édesanyja Ildiko Jaid Mako volt, aki egy németországi menekülttáborban született a második világháború után, magyar szülők gyermekeként.

Félig magyar származású a Múmia-filmek és megannyi mozi sztárja, Rachel Weisz is, akinek édesapja Weisz György magyar-zsidó mérnök, feltaláló volt, és a harmincas években menekült el hazánkból családjával a zsidótörvények hatására. A Weisz család Londonban telepedett le, és György, akkor már George itt alapított családot, ide született Rachel is, akit apja tudatosan tartott távol a rivaldafénytől. Először el kellett végeznie az egyetemet, és csak azután kezdett bele mai pályafutásába – ezért egyébként többször is háláját fejezte ki a színésznő.

goldie hawn magyar
Forrás:Shutterstock/Puzzlepix

Az Aranka név nem tartozik a legmenőbben csengő nevek közé manapság, inkább a múlt században volt divatos, így gondolta ezt Laura Steinhoff is. A nő a második világháborút követően emigrált az Egyesült Államokba, ahol megismerte későbbi férjét, Edward Rutledge Hawnt, akivel három gyermekük született, a legkisebb az Aranka -pontosítsunk – a Goldie nevet kapta. Aki aztán a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legismertebb komikája lett a filmvásznon.

Ismeritek Weisz Erik bűvészt? Így lehet, hogy nem dereng a neve, na de ha azt mondom, hogy Houdini? A világ egyik legismertebb illuzionistája 1874-ben Budapesten született az említett néven, méghozzá az egykori Rákosárok, ma Csengery utca egyik házában. Négyéves volt csupán, amikor családja az USA-ba vándorolt és Appletonban telepedtek le, a bűvész ezt vallotta születési helyének, és csak 1972-ben derült ki, hogy nem teljesen így van. Érdekes összefonódás, hogy a szintén magyar Curtis eljátszotta őt egy életrajzi filmben 1953-ban.

A stand-up comedy műfajának egyik népszerű előadója a mai napig Louis C.K., akinek a művésznevének eredetén sokat gondolkozhatnánk, ha nem tudnánk, hogy az igazi neve Louis A. Székely. Így a „C.K.” egyfajta szójáték a Székely név kiejtésével, amibe sorra beletört az amerikaiak bicskája, így amint lehetett, megváltoztatta. De honnan a név? A nyers szókimondásáról híres előadónak az apai nagyapja volt magyar zsidó.

kiss együttes magyar nyelv
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Közel ötven éve meghatározó együttese a rockzenének a KISS, melynek tagjai extravagáns fellépőruháikról, arcfestésükről és színpadi showjukról ismertek. A basszusgitáros-énekes Gene Simmons emellett szívesen köp vért a koncertek során, és nyújtogatja a nyelvét a közönségre, de nekünk nem ezért fontos. A kis Gene Chaim Weitz néven látta meg a napvilágot Izraelben, 1949-ben, Kovács Flóra és Witz Ferenc gyermekeként. Ugyan Amerikában nőtt fel, beszéli a nyelvet, büszke magyarságára és a legtöbb adandó alkalommal meg is szólal magyarul. Utoljára 2010-ben léptek fel nálunk, erről riport is készült, amiben megcsillogtatja nyelvtudását – vajon az idén nyáron a Budapest Arénában tartandó búcsúkoncerten is anyanyelvén üdvözli majd a hazai közönséget?

A Ramones alighanem a punk-rock leghíresebb bandája, pólóikat még az is hordja, aki talán sosem hallott tőlük egy dalt sem, hiszen a fast-fashion üzletek előszeretettel árusítják a Ramones-logós ruhadarabokat. Egyik tagjuk, a 2014-ben elhunyt Tommy Ramone Erdélyi Tamásként született Budapesten, és sok említett hírességhez hasonlóan ő is Amerikában nőtt fel, miután szülei elköltöztek itthonról. Szülőháza az az épület, amelyben ma a Toldi mozi található, halála után emléktáblát is felavattak a tiszteletére.

Végezetül álljon itt egy kakukktojás, aki ugyan nem magyar, de a neve az: Benjamin Géza Affleck. Jól olvastátok, az Oscar-díjas színész középső neve tényleg Géza, ezt állítólag a szülei szomszédja után kapta, aki Affleckék jó barátja volt, nem mellesleg pedig holokauszt-túlélő.