Barion Pixel Elhunyt Jakab Csaba: Chuck Norris és Jean-Claude Van Damme magyar hangja 70 éves volt – Coloré

Elhunyt Jakab Csaba: Chuck Norris és Jean-Claude Van Damme magyar hangja 70 éves volt

2024. 01. 11.

Egy jellegzetes hangot ezután már csak felvételről hallhatunk vissza. Elhunyt Jakab Csaba.

Meghalt Jakab Csaba. A 70 éves színész-szinkronszínész számtalan világsztárnak kölcsönözte a hangját; többek között Chuck Norris és Jean-Claude Van Damme is az ő hangján szólalt meg magyarul. A művészt számtalan filmes és színházi szerepben láthatta a közönség, az RTL több műsorából is ismerték a hangját; utoljára a The Voice és a Sztárbox című műsorokban hallhattuk őt.

Jakab Csaba
70 évesen elhunyt Jakab Csaba / Kép forrása: YouTube

A „leg” szinkronhang elnémult

A magyar szinkron elismerten a legjobbak közé tartozik, és olyan erősítette ezt a tényt, mint Jakab Csaba. Az egyedi orgánummal megáldott színész azonban 70 éves korában távozott az élők sorából.

A hazai szinkron világában az egyik legfoglalkoztatottabb művész volt. A szinkronrajongóknak egyértelműen Chuck Norrissal forr össze a hangja. Érdekes, hogy leginkább a Walker, a texasi kopó című sorozathoz kötjük Jakab hangját, de a statisztika azt mutatja, hogy legtöbbször Dolph Lundgren-t szinkronizálta.

Ugyancsak ő szólaltatta meg magyarul Jean-Claude Van Damme-ot is, érdekesség a való életben akár franciául is remekül tudtak volna társalogni, ugyanis a szinkronszínész jól beszélte a nyelvet.

Közel 1950 szinkronmunkában hallhatjuk karakteres hangját és a Sony Movie Channel Magyarország-on találkozhatunk vele.

Jakab Csaba a színpadon

A Színház és Filmművészeti Főiskolán tanult a hetvenes évek közepétől, majd tanulmányai befejezése után a Vígszínházban szerezte meg gyakorlati tudását. A Nincs visszaút tévéjátékban szerepelt először tévében majd 1981-ben A transzport filmben.

Olyan színházakban állt a közönség elé, mint a Józsefvárosi Színház, a Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros), a József Attila Színház (Budapest), Gárdonyi Géza Színház (Eger) vagy a Zenthe Ferenc Színház (Salgótarján).

Nyitókép forrása: gacooksey / Getty Images