Barion Pixel Felforrósodott a levegő Lizzo körül: szexuális zaklatással és testszégyenítéssel vádolják korábbi táncosai – Coloré

Felforrósodott a levegő Lizzo körül: szexuális zaklatással és testszégyenítéssel vádolják korábbi táncosai

2023. 08. 02.

Komoly vádakkal illetik volt táncosai a plus size énekesként idén Grammy-díjjal kitüntetett Lizzót: a ma benyújtott kereset több rendbeli szexuális és hatalmi visszaéléssel vádolja az énekest. Lizzo egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

Szexuális zaklatás és ellenséges munkahelyi közeg miatt akasztottak pert korábbi táncosai a Grammy-díjas énekesnő, Lizzo nyakába: közös keresetükben Arianna DavisCrystal Williams és Noelle Rodriguez szexuális, vallási és faji zaklatás, diszkrimináció, bántalmazás és hamis fogva tartás vádjaival illetik korábbi munkaadójukat. A táncosok kedd reggel nyújtották be a jogi dokumentumokat egy Los Angeles-i bíróságon. Ezek alapján Lizzo és stábja „szexuálisan becsmérlő viselkedés elviselésére” és akaratukon kívüli szexshow-kon való részvételre kényszerítették őket 2021 és 2023 között, de Lizzót fatshaminggel, azaz a táncosok testi adottságainak kigúnyolásával is megvádolták. 

Szexuális bántalmazás és fatshaming

A felsoroltakon kívül a vádiratokban (amelyeket a BBC szemlézett) részletezésre kerülnek azok az alkalmak, amikor a táncosok elszenvedték az említett visszaéléseket. Ezek alapján Melissa Viviane Jefferson, azaz Lizzo egy amszterdami szórakozóhelyen arra kényszerítette Arianna Davist, hogy „érintse meg egy előadó melleit”. Noha Davis eleinte ellenállt a kérésnek, végül beleegyezett, mert attól tartott, hogy árthat a karrierjének, ha nem teljesíti munkaadója követeléseit. 

A „fatshaming” ellen több ízben is felszólaló Lizzót (tánckoreográfusával, Tanisha Scottal együtt) azzal is vádolják, hogy egy turnén többször is megszégyenítették Davist, aki szerint egy időben rendre megkérdőjelezték elkötelezettségét a munkája iránt, mivel kevésbé tűnt fókuszáltnak a szereplőgárda tagjai között.

Day 2 Nos Alive 2023
Lizzo és táncosai egy idei, lisszaboni koncertenKép forrása: Pedro Gomes/Getty Images

Davis szerint valójában gyarapodó súlya miatt merülhettek fel kérdések szakmaiságával kapcsolatban, mivel „a professzionális táncosok úgy tekintenek a súlyfeleslegre, mint a táncos érdektelenségére a produkció iránt, továbbá ellustulására a próbafolyamat során”. Ugyan a jogi dokumentumok egyértelművé teszik, hogy soha nem hangzottak el konkrét kérdések Davis súlyával kapcsolatban, az elejtett mondatok azt a benyomást keltették, hogy a táncosnak meg kell magyaráznia súlygyarapodását, s meg kell osztania az életével kapcsolatos intim titkokat ahhoz, hogy megtarthassa állását. 

A táncosok továbbá azzal vádolják Lizzo produkciós cégét, a BGBT-t, hogy annak munkatársai folyamatosan szidták a táncosokat azok „elfogadhatatlan és tiszteletlen” magatartása miatt anélkül, hogy pontosan kifejtették volna, mire gondolnak. A táncosok szerint „csak a színesbőrű nőkből álló táncosokkal beszéltek így”, ami azt a benyomást keltette bennük, hogy a megjegyzések faji és fatshaming alapon születtek. 

Lizzo és a további vádak

A felperesek továbbá azzal vádolják Lizzót és produkciós cégét, hogy nem fizettek nekik tisztességesen az énekesnő európai turnéjának egyes részein. Állításuk szerint a heti fizetésük mindössze 25 százalékát ajánlották fel nekik a turnén kívüli időszakra, míg más előadók 50 százalékot kaptak, holott kizárólagosságot kértek tőlük a turné alatt. 

A pereskedésben résztvevő Davis és Williams 2021 márciusában találkoztak először Lizzóval, miközben az énekesnő a Watch Out for the Big Grrrls című valóságshowjában készültek versenyezni. Noelle Rodriguezt később, 2021 májusában vették fel, hogy fellépjen az énekesnő Lizzo Rumors című klipjében, majd rövidesen a tánckar álladó tagjává vált. Míg Davist és Williamset nemrég kirúgták a csapatból, addig Rodriguez csak később távozott a kollégáival való állítólagos bánásmód miatt.

Lizzo hangja a Truth Hurts, az About Damn Time, a Juice a Good As Hell és a 2 Be Loved című számok kapcsán lehet ismerős, de aktivistaként a már említett testszégyenítés ellen, s az önelfogadás mellett is tevékenykedik. Színésznőként is bontogatta már a szárnyait, a Wall Street pillangóiban Jennifer Lopez mellett láthattunk a mozivásznon, de Jack Black oldalán a Star Wars: Mandalóri című sorozatban is feltűnt a Disney+-on.

A popipar nagyjai közül Beyoncé reagált leggyorsabban az ügyre. Queen-B a saját koncertjén már kihagyta Break My Soul című számának felsorolásából az énekesnőt, (Beyoncé eredeti dalszövege úgy szólt: „Rosetta Tharpe, Santigold, (Vogue) Bessie Smith, Nina Simone (Vogue), Betty Davis, Solange Knowles. Badu, Lizzo, Kelly Rowl„, az átírt változatban viszont már csak a következő hangzott el: „Betty Davis, Solange Knowles. Badu, Badu, Badu, Badu„) így ez egyértelmű állásfoglalásnak tűnik annak ellenére, hogy a vádak korántsem nyertek még bizonyítást.

Forrás: BBC.com
Borítókép forrása: Matt Jelonek/Getty Images