Barion Pixel Túlélő, ikon, megállíthatatlan – Így búcsúzik a világ a 83 évesen elhunyt Tina Turnertől – Coloré

Túlélő, ikon, megállíthatatlan – Így búcsúzik a világ a 83 évesen elhunyt Tina Turnertől

2023. 05. 25.

Hosszú betegség után május 24-én, svájci otthona békéjében elhunyt Tina Turner, aki több mint 60 éves karrierje során nyolcszor nyert Grammy-díjat, és csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

Művészek százai emlékeznek meg néhány sorral vagy fotóval a tegnap elhunyt Tina Turnerről közösségi oldalaikon. Mick Jagger képsorozattal tiszteleg emléke előtt Instagramon, és mint írja: „Nagyon szomorú vagyok csodálatos barátom, Tina Turner halála miatt. Rendkívül tehetséges előadóművész és énekesnő volt. Inspiráló volt, melegszívű, vicces és nagylelkű. Sokat segített nekem, amikor fiatal voltam, és soha nem fogom elfelejteni.” Ez már csak azért is megható, mert Turner egy hónappal a halála előtt a The Guardiannak adott interjújában elárulta, hogy egy kicsit mindig is tetszett neki évtizedes barátja, akivel a hatvanas évek végén sokat turnézott, és akivel együtt lépett fel az 1985-ös Live Aid-en.

“Tina nyers volt. Erőteljes. Megállíthatatlan. És mentegetőzés nélkül volt önmaga – elmondta és elénekelte igazságát boldogságon és fájdalmon, győzelmen és tragedian keresztül is. Ma rajongók hadához csatlakozunk világszerte, hogy tisztelegjünk a Rocknagyi előtt, egy sztár előtt, akinek a fénye sosem fog elhalványulni.” – írta Barack Obama egykori amerikai elnök. A jelenlegi elnök, Joe Biden is megemlékezett néhány sorral Turnerről, aki szerinte örökre megváltoztatta az amerikai zenét.

Angela Bassett színésznő, aki 1993-ban játszhatta el Tina Turnert a What’s Love Got To Do With It című életrajzi filmjében, így búcsúzik az énekesnőtől. „Tina Turner megmutatta azoknak, akik félelemben éltek, hogyan kellene kinézzen egy szeretettel, együttérzéssel, szabadsággal teli szép jövő. Hozzám intézett utolsó szavai ezek voltak: Soha nem utánoztál engem. Helyette mélyen a lelkedbe nyúltál, megtaláltad a belső Tinádat és megmutattad a világnak.”

„Te vagy a hatalom és a szenvedély megtestesítője” – írta Beyoncé, aki a posztban „szeretett királynőmnek” nevezte Turnert. Ő és a Rocknagyi közösen is felléphettek és 2005-ben az ő tiszteletére adta elő az ikonikus Proud Mary című dalt.

Nyugodj békében és erőben te KIRÁLYNŐ, LEGENDA, IKON. Soha senki nem lesz hozzád fogható.

– búcsúzott Naomi Campbell.

Bryan Adams szintén megemlékezett Turnerről, akivel 1985-ben adta ki It’s Only Love című duettjét. „A világ elveszített egy pokoli nagyhatalmú nőt. Örökké hálás leszek azért az időért, amit együtt töltöttünk turnén, a stúdióban és barátként. Köszönjük, hogy világszerte emberek millióit inspirálsz azzal, hogy mindig kimondod az igazadat.

Tina Turner
Gyűlnek a csokrok Tina Turner csillagánál a Hírességek sétányán. Forrás: AaronP/Bauer-Griffin / Getty Images

„Lehetőségem volt csatlakozni Tinához a színpadon a Wildest Dreams turnéján, és bepillanthattam varázslatos világába” – írta Instagramján Oprah Winfrey. „Annyira ideges voltam, hogy remegett a térdem. Vele táncolni a színpadon Los Angelesben a legszórakoztatóbb dolog volt valaha, amit a komfortzónámon kívül tettem. Tina is azon kívül élt, és erre bíztatott engem, és minden nőt, hogy tegyünk ugyanígy.”

Elton John szerint Tina Turner érinthetetlen volt, “a világ egyik legizgalmasabb előadója”, “egy totális legenda mind a színpadon, mind a lemezeken”.

Még a NASA is megemlékezett a Rocknagyiról a Twitteren, méghozzá egy csillagokkal teli galaxis fotójával.

Egyebek mellett még Diana Ross, Bette Middler, Diane Warren, George Takei, Maria Shriver, Ricky Martin, Stephen King, Christina Aquilera, Dionne Warwick és Mia Farrow is búcsúzik a legendától.

Forrás: CBS, Independent
Borítókép forrása: DENIZE alain / Getty Images