Barion Pixel 83 éves korában elhunyt Tina Turner, a Rocknagyi – Coloré

83 éves korában elhunyt Tina Turner, a Rocknagyi

2023. 05. 24.

83 éves korában elhunyt Tina Turner, akit a rock műfaj egyik legkiválóbb előadójaként tarthattunk számon.

2023. május 24-én elhunyt Tina Turner. Az énekesnő szóvivője megerősítette, hogy Tina Turner hosszú betegség után svájci otthonában hunyt el.

,,Igazi legenda és példakép távozott közülünk” – mondta a szóvivő.

Tina Turner az Amerikai Egyesült Államokban született, és vált az egyik legnagyobb női rockénekessé. Anna Mae Bullock néven látta meg a napvilágot 1939-ben, és egészen a ’60-as évekig ezen a néven volt ismert. Akkor első érje, Ike Turner oldalán tűnt fel, és ugrott be elénekelni egy dalt. Ekkor lett belőle Tina Turner.

Tina Turner, a Rocknagyi

A ’60-as évek óta tartják számon, mint zenei előadót, amikor is feltűnt első férje, Ike Turner oldalán. Házasságuk gyakran szerepelt a sajtó hasábjain, mivel Tina bántalmazó kapcsolatban élt férje mellett. Az Életem szerelme című életrajzi kötetében így emlékezett vissza életének legnehezebb időszakára:

Annyiszor használta az orromat boxzsáknak, hogy éreztem, ahogy éneklés közben folyik le a vér a torkomon.

1978-ban mondták ki a válásukat, s Tina ezután, a ’80-as években vált igazi ikonná. Második férjével, a német zenei vezetővel, Erwin Bach-al boldogan élt. Svájcban telepedtek le, s így a rocknagyi idővel svájci állampolgár is lett. 2017-ben férje neki adta az egyik veséjét. Felgyógyulása sikeres volt, ám nem volt sokáig felhőtlen a boldogsága, mert 2018-ban az idősebb fia öngyilkos lett, 2022-ben pedig másik gyermeke is elhunyt.

Több sláger fűződik a nevéhez, például a Proud Mary, a Private Dancer és a What’s Love Got to Do with It. Filmekhez is volt köze, akár dallal, akár egy-egy szereppel. Ő énekelte a tizenhetedik James Bond-film, az Aranyszem betétdalát, és feltűnt a Mad Max harmadik részében, mint Entity nagynéni, és a The Who rockoperájában is.

Egy 2018-as interjúban így fogalmazott:

Az emberek azt hiszik, hogy az életem nehéz, de valójában egy csodálatos utazás volt. Minél idősebb leszel, annál inkább rájössz, hogy nem az számít, hogy mi történt, hanem az, hogy hogyan jöttél ki belőle.

Bár Tina Turner halála nem volt váratlan, mégis megrázta a világot. She was simply the best.

Forrás: Sky News, BBC.

Nyitókép forrása: Getty Images