Barion Pixel 90 éves korában elhunyt az NCIS Dokija, David McCallum – Coloré

90 éves korában elhunyt az NCIS Dokija, David McCallum

2023. 09. 26.

,,Tudós és úriember” – így emlékeznek kollégái az NCIS-sorozatban feltűnt David McCallumra, akit leginkább Dokiként ismertünk a sorozatban.

David McCallum bár több sorozatban és filmben feltűnt hosszú élete során, Magyarországon Dokiként, az NCIS című sorozatban ismertük és kedveltük meg. Mint kiderült, a színész egy New York-i kórházban hunyt el. A Dr. Donald Mallardot megformáló színész valójában a Donaldról kapta becenevét: kollégái viccesen Ducky-nak hívták, hiszen a Donaldról nekik is a Disney-s kacsa ugrott be. Ez lett magyarul a Doki, ami semmit nem vett el a szójáték értékéből, hiszen érezhető volt belőle, hogy milyen kedves szereplője a sorozatnak.

A színész békésen, családja körében búcsúzott az élettől. Mint fia elmondta, ő volt a legkedvesebb, legjobb, legtürelmesebb és legszeretőbb apa, aki mindig a családot helyezte önmaga elé. Sokszor játszott az unokáival, és mindegyikhez külön, önálló kötelék fűzte. A játék mellett azonban komoly dolgokról is beszélgetett velük, amire a gyerekeknek igénye is volt.

David McCallum, a Doki

A színész számára a tudomány és a kultúra igazi szenvedélyek voltak. Rengeteget készült az NCIS-beli szerepére, így boncolásokat nézett meg, s olyannyira belemerült a témába, hogy akár valóban képes lett volna arra, hogy szakszerűen vizsgáljon egy halottat. Ezek mellett a zenét is imádta, és értett is hozzá: szimfonikus zenekart is tudott vezényelni.

Volt kollégái tudósként és úriemberként jellemezték a színészt, akinek csodálatos humora volt, és soha nem hagyta ki annak lehetőségét, hogy humorával szórakoztassa munkatársait. Mint mondták, inkább családtag volt számukra a színész, mint kolléga, és nagyon sajnálják, hogy soha nem láthatják viszont.

Doki bár nyugdíjba ment, többször feltűnt az NCIS-ben, hogy segítse fiatal kollégáit / Kép forrása: CBS Photo Archive / Getty Images
Doki bár nyugdíjba ment, többször feltűnt az NCIS-ben, hogy segítse fiatal kollégáit / Kép forrása: CBS Photo Archive / Getty Images

David McCallum Skóciában született, majd a Színiakadémia elvégzése után az Egyesült Királyságban lépett fel színházakban. 1961-ben Amerikába ment, ahol pár év múlva szerepet kapott a The Man from U.N.C.L.E. című sorozatban Robert Vaughn oldalán. A szerepért Emmy-jelölés járt, s innentől rendszeresen tűnt fel sorozatokban és filmekben is. Egy idén készült interjúban elmondta, hogy munkanélküliként érkezett Amerikába, és egy barátjával ment el ebédelni az MGM székházába. Csodaként élte meg, hogy azoknak a képei voltak a falon, akiket ő még Skóciában látott a filmvásznon. Ekkor találkozott a The Man from U.N.C.L.E. alkotójával, akivel jól elbeszélgettek. Ezután telefonált a színésznek az ügynöke: három sorozatra kapott felkérést. Nagyot fordult vele a világ, hirtelen rengeteg munkája lett.

Mint mondta, nagyon szerette az NCIS-beli szerepét is, de egy idő után úgy látta, jobb, ha nyugdíjba vonul. A színészkedés mellett három albuma jelent meg, melyeken saját szerzeményei hallhatóak, 2016-ban pedig megjelent a regénye Once a Crooked Man címmel.

A család nem tervez gyászszertartást, ehelyett a színész életét fogják ünnepelni, és azt, hogy mi mindent hagyott hátra. 56 éven át hű társa gyászolja, emellett három fia, egy lánya és nyolc unokája.

Forrás: People.

Nyitókép forrása: Getty Images