Barion Pixel Ezért nem száll át Eduárd herceg új címe fiára, James-re, és kerülhet egyszer a 7 éves Sarolta hercegnőhöz – Coloré

Ezért nem száll át Eduárd herceg új címe fiára, James-re, és kerülhet egyszer a 7 éves Sarolta hercegnőhöz

2023. 03. 14.

A Buckingham-palota 1999-ben felfedte, hogy Fülöp herceg azt akarta, hogy Eduárd herceg egy napon Edinburgh hercege legyen.

Eduárd herceget ma Edinburgh hercegeként szólítják, de a címe nem száll át tizenéves fiára, James-re. Pénteken Károly király bejelentette, hogy az apja, Fülöp herceg által használt címet legfiatalabb testvérére ruházta. A hírt Eduárd herceg 59. születésnapján jelentették be.

Eduárd herceg és családja
Forrás: Northfoto

Eduárdot, mint az uralkodó gyermekét, születésétől fogva megillette az Ő királyi fensége megszólítás és a brit királyi herceg cím is. Fülöp azt akarta, hogy címét legkisebb fia kapja halála után, ám ez egy ideig nem volt lehetséges, mivel Károly kisajátította. Most azonban mégis átruházta öccsére.

Az új cím Eduárd herceg feleségét, Zsófiát, Edinburgh hercegnéjévé teszi. 15 éves fiukat, James-t pedig Wessex új grófjaként üdvözölhetjük ezáltal. Eduárd még akkor kapta grófi címét, amikor Zsófiával 1999-ben összeházasodtak, így a nő Wessex grófnéjeként válhatott ismertté. A mostani címváltás nem érinti Eduárd herceg és Zsófia 19 éves lányának, Lady Louise-nak a címét.

Eduárd, Edinburgh új hercegének való bejelentésekor a Buckingham-palota kifejtette, hogy a címet Eduárd herceg viseli Ő Királyi Fensége életében. Ezután visszaszáll a koronára, egy napon pedig Vilmos herceg egyik fiatalabb gyermekére – a most 7 éves Sarolta hercegnőre vagy a 4 éves Lajos hercegre – kerülhet át, pontosabban akkor, ha majd Vilmos lesz az uralkodó. Az a kikötés, hogy Edinburgh hercegsége visszakerül a koronába, összhangban van Károly király modern monarchiáról szóló elképzelésével.

Eduárd herceg és felesége, Zsófia
Forrás: Northfoto

Eduárd herceg és Zsófia hercegné egyébként korábban úgy döntöttek, hogy nem használják a hercegi és a hercegnői címeket gyermekeik számára, noha ők a néhai uralkodó unokái.

Megpróbáljuk megértetni velük, hogy nagy valószínűséggel dolgozniuk kell majd a megélhetésükért, ez így helyes. Nem használjuk az Ő Királyi Fensége címet Louise és James esetében. Megvannak, és 18 éves kortól dönthetnek úgy, hogy használják-e, de szerintem ez nagyon valószínűtlen.

– nyilatkozta Zsófia a The Times-nak.

Forrás: People
Borítókép forrása: Northfoto