Barion Pixel A 62 éves András hercegnek nem lesz ceremoniális szerepe III. Károly király megkoronázásában – Coloré

A 62 éves András hercegnek nem lesz ceremoniális szerepe III. Károly király megkoronázásában

2023. 02. 13.

A néhai Erzsébet legkisebb fia, András herceg 2019-ben állítólagos szexuális visszaélései miatt kénytelen volt lemondani a királyi tisztségeiről.

András hercegnek nem lesz hivatalos szerepe a koronázási szertartáson, mert nem a királyi család dolgozó tagja már, vagyis tisztséget nem tölt be, civil családtagként nézheti csak meg a ceremóniát, mert III. Károly király állítólag úgy érzi, nem lenne helyénvaló hivatalos pozícióba léptetni a rangfosztott testvért.

András még mindig az ősi Térdszalag lovagrend tagja, mely 1348-ig nyúlik vissza, és hagyományosan a harisnyakötő lovagok jelentős szerepet játszottak a koronázási szertartásokon. Amikor a néhai királynőt 1953-ban megkoronázták, négy térdszalagos lovagot választottak, hogy támogassák őfelségét a koronázási szék négy sarkánál állva.

András herceg
Forrás: Northfoto

Ez a megtiszteltetés azonban nem illeti meg András herceget, sőt, a források állítják, hogy a Buckingham-palota erkélyére sem állhat majd a család többi tagjával a koronázási ünnepségek alatt. Nem világos, hogy András egyáltalán viselheti-e Viktória-keresztes térdszalagot a koronázás alkalmával.

A 2019-es botránya után András egyezséget kötött vádlójával, Virginia Giuffre-val, azonban továbbra is tagadta a nyilvánosság előtt, hogy elkövette volna a szexuális visszaéléseket. Az ügy körüli felháborodás azonban oda vezetett, hogy a yorki herceget megfosztották tiszteletbeli katonai címeitől, és lehetetlennek tűnik, hogy visszatérhessen a közéletbe.

András herceg
Forrás: Northfoto

Annak ellenére, hogy továbbra is a lovagrend tagja maradt, Andrást kitiltották a tavalyi éves nyilvános körmenetről is. A május 6-án esedékes koronázáson tehát részt vehet ugyan a herceg, de semmiféle formális szerepe nem lesz benne. A londoni Westminster-apátságban tartandó ceremóniára el is készült III. Károly király koronázási jelvénye, amit az a Sir Jony Ive alkotott meg, aki az Apple egykori brit ipari főtervezője. A jelvény fő motívumai az Egyesült Királyság növényjelképei, a rózsa, a skót bogáncsvirág, a walesi nárcisz és az ír háromlevelű lóhere.

Az András herceg körüli hercehurca pedig egy jó ideig még biztosan nem ér véget, hiszen, ahogy azt megírtuk, a Netflix filmet készít botrányáról, méghozzá igen izgalmas szereposztással.

Forrás: people.com
Borítókép forrása: Northfoto