Barion Pixel A Trónok harcát is überelheti A sógun sorozat – ezt tudni róla – Coloré

A Trónok harcát is überelheti A sógun sorozat – ezt tudni róla

2024. 02. 29.

Hatalmas tetszést váltott ki az eredetileg FX csatornára készült adaptáció, melyben Anna Sawai látható, mint Toda Mariko, A sógun.

A sógun egy amerikai történelmi drámából készült 10 részes sorozat, amelyet Rachel Kondo és Justin Marks készített James Clavell 1975-ös azonos című regénye alapján. A művet jóval korábban, egy 1980-as limitált szériában már hazánkban is megismerhettük, akkor férfi főszereplővel.

Nálunk most a Disney+-on érhető el A sógun, ami a 17. századi Japánban játszódik. A Taiko (vezető személy) halála parázsló politikai környezetet teremt. Mivel egyetlen örököse még kiskorú, a Taiko a régensek tanácsát állította fel, hogy uralkodjon helyette. Ezek a régensek azonban nem egy összehangolt együttműködés eredménye. Egy angol pilóta, John Blackthorne kimosódik a japán partokra, majd Lord Yoshii Toranaga, a tanács egyik tagjának – egyben a Kanto régió urának – eszközévé válik.

A kritikusok elismerően írnak a sorozatról, dicsérik a magával ragadó környezetet, képi világot és a szereplők alakítását is. Sokan a Trónok harca légköréhez, energiáihoz hasonlították a szériát, ami egy olyan televíziós csúcs, amit igen nehéz még csak megközelíteni is.

A sógun
Forrás: Disney+

A Washington Post például azt írta, hogy A sógun a Trónok harcát idézi a pompás díszletek, az erkölcsi kétértelműség, a cliffhangerek és a brutális, extrém ábrázolású erőszak kombinációja miatt. Az új sorozat még túl is mutat a fantasy drámán történetében, stratégiájában, a katarzisban és a nők szerepében is.

Az új szériát azért is tartják értékesnek, mert elődjéhez képest nem annyira nyugati perspektívából mutatja be a japán tradíciókat, sokkal inkább az ázsiai oldal a hangsúlyos benne, és a japán karakterek is milliószor árnyaltabbak.

Forrás: Business Insider
Borítókép forrása: Disney+