Barion Pixel A visszajelzés fontossága a munkahelyen: sokan alábecsülik a jelentőségét – Coloré

A visszajelzés fontossága a munkahelyen: sokan alábecsülik a jelentőségét

2022. 02. 27.

Szükségünk van visszajelzésre a munkahelyen, hiszen enélkül vakon botorkálhatnánk, és fogalmunk sem lenne arról, mit kellene másképp vagy jobban csinálni ahhoz, hogy karriert építhessünk. Cikkünkben öt pontban felsoroljuk, miért elengedhetetlen a visszajelzés az életünkben.

Ennek ellenére valószínűleg sokan és sokszor ügyetlen, haszontalan, sőt néha bántó módon kaptak visszajelzést. Ez pedig arra készteti az embert, hogy kerülje a nehéz beszélgetéseket. Pedig a hatékony visszacsatolás majdhogynem az első és legfontosabb dolog kitűzött céljaink megvalósításához. Dr. Allison E McWilliams, karriertanácsadó szerint a visszajelzések életünk minden pillanatát végigkísérik: amikor kiskorunkban azt halljuk valamire, hogy azt nem szabad, vagy az iskolában jegyet kapunk egy dolgozatra, vagy felnőttkorunkban, amikor a hivatalban megmondják, mit csináljunk, ez mind visszajelzés. Akárcsak az, mint amikor a testünk üzen, hogy itt az ideje pihenni. Hogy meghalljuk-e, majd eszerint cselekszünk-e, az már rajtunk áll. A szakember mindenesetre úgy látja, hogy a visszajelzés a munkahelyünkön is elengedhetetlen, és azt is kifejti, miért.

Ne kerüljük a nehéz beszélgetéseket

Általánosságban véve nem szeretjük a teljesítményükre irányuló párbeszédeket, noha az ilyenkor elhangzó – pozitív vagy negatív – kritika valójában nemcsak arról a személyről árulkodik, aki kapja, hanem arról is, aki adja: ha mondjuk a közvetlen felettesünk nem szívesen ad véleményt munkánkról, legyen az akár pozitív vagy negatív, azzal a cégnek és a munkavállalónak is árt. Míg ha a beosztott kerüli ezt a témát, mert nem szeretné hallani a kritikát, akkor lényegében azt sem hajlandó beismerni, hogy még tanulnia, fejlődnie kell. Persze nem kifejezetten szórakoztató elmondani valakinek, hogy nem felel meg az elvárásoknak, lehetne jobb a munkája, vagy esetleg probléma van a hozzáállásával vagy a viselkedésével. A karriertanácsadó szerint ezek a beszélgetések azért tűnnek olyan nehéznek, mert számunkra az érzelmekről és nem a viselkedésről szólnak. Pedig különbség van aközött, hogy valami, amit csinálunk, korlátozza a fejlődésünket egy adott szervezeten belül, ám mivel a főnökünk törődik velünk, és azt szeretné, ha hosszú távra rendezkednénk be, ezért megosztja velünk tapasztalatait, majd segít elkészíteni egy tervet, és aközött, hogy az egész énünk egy nagy csalódás. A legtöbben sajnos utóbbiként értelmezik a kritikát.

Pozitív Visszajelzés Fontossága A Munkahelyen
A visszajelzések életünk minden pillanatát végigkísérik, így a munkahelyen is jelentőséggel bírnak (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ami ilyenkor hasznos lehet, ha elemezzük saját viselkedésünket, és képzeletben egy lépést hátrálva nem vonódunk bele túlságosan a beszélgetésbe, legalábbis érzelmileg. Ne feledjük, hogy a visszajelzés alapvetően lehetőség a fejlődésre, plusz nagyon sokszor, amikor azt hisszük, negatív kritikát kapunk, valójában dicséretet. A karriertanácsadó szerint mindannyiunknak meg kell tanulnunk hatékonyan visszajelzést adni, és jelen lenni a nehéz beszélgetésekben. Ahogy az is fontos, hogy időnként mi magunk is kérjünk visszacsatolást teljesítményünkről, hiszen ezáltal nemcsak nyitottabbá válunk arra, hogy meghalljuk beszélgetőpartnerünk mondanivalóját, hanem arra is, hogy megtanuljuk helyén kezelni ezeket a párbeszédeket, és értékeljük tárgyilagosan az elhangzottakat. Ezek mind olyan eszközök, amelyek segítségével szintet léphetünk karrierünkben.

Ezért fontos a visszajelzés a munkahelyen

A visszajelzések kérése és meghallgatása végső soron éppúgy szól a folyamatról, mint a beszélgetés tartalmáról. A visszajelzés nem pusztán az erősségeink és a fejlődést igénylő területek beazonosításáról szól. Eszköz a kapcsolatok építésére, a kultúra jobb megértésére, és az egyértelmű elvárások megfogalmazására. Íme öt ok, amiért a visszajelzés elengedhetetlen a munkahelyen.

Elárulja, min kell dolgoznunk

Ahogy fentebb írtuk, a hatékony visszajelzés azonosítja a hiányosságokat, illetve mindazon készségeket, területeket, amelyekben fejlődnünk kell. Hétköznapi példával élve nincs értelme minden időnket a kommunikációs készségeink fejlesztésével tölteni, ha a menedzser úgy gondolja, hogy inkább az elemző készségeink szorulnak javításra. Legyen szó havi megbeszélésekről vagy éves teljesítményértékelésről, a hatékony visszajelzés által megismerhetjük erősségeinket és hiányosságainkat.

Betekintést enged abba, hogy mások mit gondolnak rólunk

A First Round Review című cikkében az Ascend alapítója és vezérigazgatója, Shivani Berry arról írt, hogy akár adnak visszajelzést az emberek, akár nem, akkor is megfogalmazódik bennük. Ha a menedzserünk vagy a munkatársaink úgy gondolják, hogy jobban oda kell figyelnünk a részletekre, viszont nem szólnak róla, attól még valószínűleg ugyanúgy elégedetlenek a munkánkkal. Rendszeresen kérjünk tehát visszajelzést kollégáinktól és vezetőinktől arról, hogy mit csinálunk jól, és miben kell fejlődnünk. Ezáltal nemcsak fontos információkkal gazdagodhatunk, de másoknak is megmutathatjuk, hogy nyitottak vagyunk az erre irányuló beszélgetésekre.

Megmutatja, hogyan gondolkodnak mások

Még a legrosszabb visszajelzések is megtaníthatnak valamit arról, hogy mások mit tartanak fontosnak, és hogyan kezelik a munkát, illetve a kapcsolatokat. Ezek a beszélgetések nagyszerű lehetőségek arra, hogy megtudjuk, valójában kivel hányadán állunk.

Visszajelzés A Munkahelyen
A hatékony, pozitív visszajelzés építi, és nem rombolja a munkahelyi kapcsolatokat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Hatékony kapcsolatokat épít

Végül, és ami talán a legfontosabb, a hatékony, pozitív visszajelzés építi, és nem rombolja a munkahelyi kapcsolatokat. Hiszen a visszacsatolást – elviekben – azzal a céllal adjuk át, hogy segítsünk másoknak, ahelyett, hogy lehúznánk őket. Bár a beszélgetés ettől függetlenül nehéz lehet, ám ha tudjuk, hogy mindent megtettünk egy bizalmon alapuló kapcsolat kialakításáért, világos elvárásokat fogalmaztunk meg és felelősséget vállaltunk, akkor egy hasonló meeting alkalmával munkatársunk tudni fogja, hogy nem rossz szándékkal beszélünk.

Összefoglalva, a pozitív visszacsatolás nagy kihívást jelent a mindennapokban, hiszen senkinek sem tanítják meg az iskolában, hogy hogyan adjon jól visszajelzést, hogyan fogadja, illetve hogyan kérje. Pedig ez az egyik legfontosabb készség, amelyet elsajátíthatunk a boldogulásunk érdekében. Annak ismerete, hogyan használhatjuk fel a visszajelzéseket a kapcsolatok építésére, információk és inputok gyűjtésére, valamint a lehetőségek és korlátok azonosítására, az egy olyan karrier, sőt mondhatnánk „life hack”, amelyre szükséges céljainak eléréséhez és a tudatos fejlődéshez.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix