Barion Pixel Ennyi kudarc kell ahhoz, hogy elmenjen a kedved az álláskereséstől – Coloré

Ennyi kudarc kell ahhoz, hogy elmenjen a kedved az álláskereséstől

2022. 07. 07.

Mindenkinek rosszul esik, ha elutasítják a jelentkezését az álláskeresés során, ám a kitartás és a pozitív gondolkodás végül az álláskereső malmára hajthatja a vizet.

Vagyis a kudarcok a legnagyobb tanítóik lehetnek az álláskeresés során, és akár álmaik munkájához is elvezethetik őket. Legalábbis ez derül ki az amerikai Joblist munkaerő-kölcsönző cég nem reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelynek során több mint ezer munkavállalót kérdeztek szerte az USA-ban. Hogy feltárják, milyen út vezetett a dolgozók álomkarrierjéhez, a Joblist munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mennyi elutasítást kaptak álláskeresőként, mielőtt célba értek. De sok más hasznos információra is fény derült.

Ennyi kudarc kell ahhoz, hogy elmenjen a kedvünk az álláskereséstől

Az összesített adatok alapján igen gyakori, hogy egy pozíció megszerzése előtt az álláskereső tíznél is több állásra jelentkezik. Ennek ellenére a folyamat valószínűleg sikerrel zárul, még többszöri elutasítás esetén is. A megkérdezettek többsége ugyanis 11-15 állásra jelentkezett, és hat-tíz alkalommal visszautasították őket. Míg az álláskeresés folyamata átlagosan három hónapig tartott.

álláskeresés Kudarc
Az álláskeresés gyakran kudarccal végződik, ami csorbát ejthet az önbizalmunkon (Kép forrása: Kép forrása: Pexels/Vlada Karpovich)

Az elutasítás okai

A közvélemény-kutatás következő részében az alanyoknak meg kellett osztaniuk, hogy szerintük miért utasították el a jelentkezésüket, és hogyan befolyásolta ez az önbizalmukat. A „titok”, ami elvezette a jelentkezőket álmaik munkahelyére: a kitartás. Merthogy akik az elutasításokat követően sem csüggedtek, ők általában eleve azt is gondolták, hogy a túl sok jelentkező miatt nem kapták meg az állást, és nem a képességeik hiányából adódóan. Néhányan túl magasnak gondolták a fizetési igényüket, és általában a nők vélekedtek úgy, hogy emiatt maradtak alul a többi jelölttel szemben.

Végső soron átlagosan öt elutasítás kellett a válaszadók önbizalmának megingásához. A fiatalabb és kevésbé tapasztalt álláskeresőknél különösen: a Z és az Y generáció is hamarabb elvesztette önmagába vetett hitét az idősebbekhez viszonyítva. A pályakezdő válaszadók önbizalma kétszer nagyobb valószínűséggel sérült, mint a vezetői és menedzseri pozicíiókat megcélzóké. Ezt követően közel 64 százalékuk az álláskeresés feladása mellett döntött.

Az elutasítástól a felemelkedésig

Noha akadnak negatív következményei az elutasításnak – az önbizalom elvesztése az egyik ilyen –, a kapott eredmények alapján ugyanakkor a negatív tapasztalatok értékesnek is bizonyulhatnak. A tanulmány utolsó részében a kísérletvezetők arra kérték a válaszadókat, hogy osszák meg tanulságaikat, valamint a sikeres állásinterjúval kapcsolatos legfontosabb tippjeiket.

Bár hosszú és fáradságos munkájukba telt, a válaszadók többségének mégis megérte, hogy a sokadik elutasítás után sem adta fel a keresést: négyből hárman most álmaik munkáját végzik, és átlagosan három hónapot vártak az állásajánlatra. A fizetést illetően azonban sok válaszadónak kompromisszumot kellett kötnie: akik évente átlagosan 65 ezer dollár juttatást kértek, a ténylegesen kapott összeg nagyjából nyolcezer dollárral elmaradt ettől.

álláskeresés Siker
Az álláskeresés előbb vagy utóbb sikeres lesz, csak ki kell tartanunk (Kép forrása: Pexels/Fauxels)

A megkérdezettek többsége azt tanácsolta, hogy érdemes sok időt szánni az interjúkra való felkészülésre, egyebek mellett a cég küldetésének megismerésével, és a legfrissebb közleményeik elolvasásával – legalábbis kezdésként. A válaszadók közel 26 százaléka továbbá azt javasolta, hogy érdemes frissíteni az önéletrajzunkat, 24 százalékuk szerint pedig célszerű elsajátítani egy új, a munka szempontjából hasznos készséget.

Élet az elutasítás után

Ideális esetben a visszautasítás nem ejt csorbát az önbizalmunkon, ám sajnos gyakran mégis ez a helyzet. Erről számoltak be a kísérlet résztvevői is, akik olyannyira elkeseredtek egy-egy kudarc után, hogy egy időre szüneteltették az álláskeresést. Akik viszont kitartottak, ők bebizonyították, hogy megérte, mivel legtöbben megtalálták az álommelót. Illetve azt tanácsolták a többieknek, hogy alaposan készüljenek fel az interjúkra, és lehetőség szerint foglalkozzanak többet az önfejlesztéssel.

Így nyújts magadnak lelki elsősegélyt, ha úgy érzed, felemészt a szomorúság

Bár a testi sérüléseket (például ha elvágjuk az ujjunkat), könnyen kezeljük, a lelki elsősegélyhez nem kapunk kapaszkodót. Ebben segítünk cikkünkben.

Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix