Így lesz hatékonyabb a home office

Otthon dolgozni sokszor nehezebb, mint bejárni egy munkahelyre és ez nem is csoda. De mi a helyzet, ha muszáj otthonról dolgoznod? Segítünk!

Jelöld ki a munkahelyed

Hol a dolgozószobában, hol a konyhában, néha meg az ágyban: a munkaállomás változtatgatása fatális következményekkel járhat a teljesítményedre, hisz minden alkalommal más fogja lekötni a figyelmed. Legyen fix munkahelyed a lakásban, és ne változtass rajta!

Ügyelj a tartásodra

Mivel otthon egyedül dolgozunk és általában kevésbé kényelmes helyen, mint mondjuk egy irodában, hajlamosak vagyunk görnyedt tartással ülni egész nap. Ez nem csak fájó hátat és beállt izmokat eredményez, de a munkád hatékonyságára is hatással van. A rossz tartás ugyanis a szervezet vérellátását is akadályozhatja, ezáltal pedig romlik a koncentrációs képességünk. Néhány tipp a helyes tartásért:

Ügyelj arra, hogy az állad tartsd magasan, így a nyakad kevésbé erőlteted

A vállaidat húzd kicsit hátra, így a hátadon sem lesz akkora a terhelés.

Tartsd egyenesen a fejed, hogy a gerinced kiegyenesedhessen.

Forrás: Pixabay

Legyen fix reggeli rutinod

Ha az utolsó pillanatban ébredsz és csak magad mellé veszed a laptopod, nehezebben indul majd a napod, mintha egy kicsit korábban kelnél, hogy időt adj a szervezetednek a felébredésre és az új kihívásokhoz való alkalmazkodásra. Alakíts ki egy fix reggeli rutint a hétköznapokra, amibe belefér egy reggeli, egy kávé és akár egy kis reggeli mozgás. Ha sok a dolgod, készíts egy listát a tennivalókról, így napközben kipipálhatod, amiket elvégeztél.

Iktass be egy kis mozgást

Amikor nem járunk dolgozni, nincs utazás, séta sem, amivel időt spórolunk ugyan, de a mozgás nagyrészt kiesik a mindennapokból. Éppen ezért néha iktass be egy kis edzést otthonra vagy egyszerűen csak sétálj egyet. Ez azért is hasznos, mert egy kicsit felpezsdíti a vérkeringést és jobban megy a munka is.

Iktasd ki a zavaró dolgokat

Otthon sokkal könnyebben elterelődik a figyelmünk, tehát iktasd ki azokat a dolgokat a munka idejére, amikben el szoktál merülni. Tedd arrébb a könyveket, kapcsold ki a tévét és a zenét.

Kíméld a szemed

Hajlamosak vagyunk órákig bámulni a képernyőt, a szemünknek azonban szüksége van egy kis pihenésre. Óránként tíz percre mindenképp állj fel a gép elől, nyújtóztasd ki a végtagjaidat és pihentesd a szemed. Ha van kedved, ilyenkor egy kis meditációt is beiktathatsz.

Legyen vége a munkaidőnek

Otthon hajlamosabbak vagyunk jobban belefeledkezni a munkába, ezért jelöljük ki a munkaidő végét és onnantól szánjuk a családra, pihenésre az időt! Engedjük el a be nem fejezett projekteket, megválaszolandó emaileket, hisz holnap is van nap, a szabadidőnket pedig fordítsuk arra, amire igazán szeretnénk.

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Muse, Sum 41 és The Killers – világsztárok a VOLT Fesztivál első fellépői között