Hogyan működnek a jóskártyák?

2022. 01. 05.

Kíváncsi vagy a jövődre? A kártyák megmutathatják mit tartogat számodra. Azt tudod, hogyan működnek a jóskártyák?

A jóslás többféle módon történhet. Őseink csontokból is jósoltak, de ha a mai világban gondolunk a jövő felderítésére, akkor a varázsgömb vagy a kártya jut leginkább az eszünkbe. Ezeken kívül még létezik a rúnával, ingával való jóslás is, de ezek kevésbé megbízható adatokkal szolgálnak, mint mondjuk a jóskártya.

Kártyajóslás, mint felelősség

Hiába van otthon bármilyen jóskártyánk, azzal mit sem érünk, ha nem tudjuk kezelni és értelmezni. Ha hajt a kíváncsiság, szeretnénk megtudni a jövőnkből valamit, akkor általánosan hozzáértő jóshoz fordulunk. Tekinthető ez a kíváncsiságunk kielégítésének, útmutatónak, de akár játéknak is. Egyet nem szabad elfelejteni: felelősséggel jár. Dönthetünk úgy, hogy komolyan vesszük azt, amit a jós mond és felfoghatjuk játékként. A jövőre tett utalások beigazolódása vagy annak megcáfolása aztán átformálhatja a véleményünket. A jóslásból eredő megvalósulás hitet ad az embereknek, amitől komollyá válik a jövőbe látás ilyen módja. Sok múlik tehát azon, hogy ha jóst keresünk fel, milyen a hozzáállásunk és ehhez fog igazodni a kártya is.

Tarot kártya
Döntést kell hoznod, de bizonytalan vagy? Segíthet a kártya / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Főleg akkor keresünk fel hozzáértőt, ha úgy érezzük, hogy életünkben elakadtunk, kérdéseinkre keresünk válaszokat vagy komoly döntést kell hoznunk. A jós felelősséggel azért nagy, mert fő szerepe az, hogy az őt felkereső személyt vissza tudja irányítani saját magához, saját útjára tudja terelni. Egyfajta mankót kíván adni az ember hóna alá, hogy képessé váljon megfelelő döntéseket hozni és fel tudja vállalni az ezzel járó felelősséget is. Ugyanakkor a hozzá forduló személyt segítse abban, hogy a lehető legjobb viszonyba kerüljön önmagával, higgyen a kártyából érkező tanácsoknak, útmutatóknak. Azonban tudatosítani szükséges azt is, hogy a jóskártya sosem mutat megmásíthatatlan jövőt. Sokkal inkább tekinthető egyfajta tükörnek, amely segít abban, hogy a kérdező képes legyen a jeleket észrevenni, és annak alapján döntéseket hozni.

A jóskártyák típusai

Cigánykártya: évszázadokkal ezelőtt India felől vándorló cigányok hozták magukkal Európába. A képekkel és feliratokkal rendelkező pakli lapjai segítik a jóst a jövő meghatározásában.

Tarot kártya: a jóskártyák legősibb típusa. Már a XIII. században használták és erről írásos bizonyíték is van. Valószínűleg kereskedők hozták be Európába keletről.

Tarokk kártya: nagyon valószínű, hogy Olaszországból származik, amelyet a jóslás mellett kártyajátékokra is használtak. Habár hasonlít a tarothoz és egy tőről is fakadnak, de a tarokk jóval korábban használt kártyafajta.

Angyalkártya: Isten küldöttei az angyalok, akik azért vannak körülöttünk, hogy a szent Atya akaratát közvetítsék felénk és vigyázzanak, segítsenek minket. Az angyalok mindig körülöttünk vannak, de többfélék lehetnek. Különböznek kinézetükben, hatékonyságukban és hivatásukban is.

Francia kártya: a XV. században ismerte meg a világ ezt a kártyafajtát, de eredete ennél sokkal korábbra tehető. Az azonban ismeretlen, hogy honnan származik, de azért nevezzük francia kártyának, mert Gringonneur nevezetű francia festő több pakli kártyát tervezett VI. Károlynak, aki imádott kártyázni.

Francia kártya
Azért francia kártya, mert egy francia festő készítette / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Magyar kártya: neve alapján akár magunkénak is tulajdoníthatnák, de valójában számos országban ismerik és használják. Körülbelül a XVIII. század végén keletkezett és attól magyar, mert egy magyar kártyafestő munkájának köszönhetjük a kártyacsomag színeit, szerkezetét. Eredetileg játékra készítették és nem jóslásra.

Lenormand kártya: egy híres jósnő, Marie Anna Lenormand nevéhez fűződik a kártya, aki ezzel jósolta meg Jozefinának, hogy Napóleon felesége lesz, majd válni akar tőle és ezért büntetést fog kapni. Azt is meglátta a jövőben, hogy a francia forradalom bukással fogja végezni, mint ahogy Napóleon is.

Hogyan működnek?

A fentiek ismeretében már tudjuk, hogy többféle jóskártya létezik, de működésük nagyjából azonos. Minél befogadóbb valaki, annál inkább igaz a kártyajóslásra az, hogy bármit képes elárulni. A túlságosan realista személyek számára viszont nehezebb a jövőbe látás. Emiatt óriási szerepe van annak, hogy a jós mennyire felkészült, milyen a személyisége, rendelkezik-e jó emberismerettel. A felkészült, hozzáértő és gyakorlott jós képes arra, hogy könnyen és igazán mélyreható válaszokkal szolgáljon. A kártyák nem feltétlenül adnak kategorikus választ a kérdésekre. Amit kínálnak, hogy felvázolják a lehetséges jövő változatait. Ne várjuk, hogy a kártya hozza meg helyettünk a döntéseket, vagyis a jövőnket sem határozza meg, ugyanis arra mindig lehetőséget ad, hogy személyes szabadságunkat érvényesítsük. A jelen pillanat értelmezésével segít megvilágítani a lehetőségeket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix