Barion Pixel A számmisztika csodája – Coloré

A számmisztika csodája

2020. 11. 24.

A numerológiához tartozik minden olyan hit, amely egy szám és egy vagy több egybeeső esemény közötti isteni vagy misztikus kapcsolatot hirdet. Ez a szavak, nevek és ötletek betűinek számértékének tanulmányozása is. Gyakran társul a paranormális tanokhoz, az asztrológia és hasonló jósló művészetek mellett. A numerológiai elképzelések hosszú története ellenére a „numerológia” szót 1907 előtt nem rögzítették.

A numerológus kifejezést azokra szokás használni, akik hátteret adnak a numerikus mintáknak, és tudományos következtetéseket vonnak le belőlük, még akkor is, ha ezek az emberek nem a hagyományos numerológiát gyakorolják. Például Underwood Dudley matematikus 1997-ben megjelent Numerológia: Avagy mit tett Pythagoras című könyvében a kifejezést arra használja, hogy megvitassa a tőzsdei elemzés Elliott-hullám-elvének rajongóit.

Néhány alkímiai elmélet szorosan kapcsolódott a numerológiához. Például Jabir ibn Hayyan perzsa-arab alkimista egy bonyolult numerológiai rendszerben foglalta össze kísérleteit, amelyek az arab nyelvű anyagok nevén alapultak.

ezo121

A számmisztika kiemelkedő szerepet játszik Sir Thomas Browne 1658-os irodalmában, A Cyrus kertjében. A szerző az írásán keresztül megpróbálja bemutatni, hogy az ötös szám és a kapcsolódó Quincunx minta számos alkalommal megtalálható a művészetben, az építészetben és a természetben – különösen a botanikában.

A modern numerológiának különféle előzményei is vannak. Ruth A. Drayer Numerology, The Power in Numbers című könyve azt mondja, hogy a 20. század elején L. Dow Balliett asszony ötvözte Pythagoras munkáját az ismert bibliai utalásokkal. Balliett tanítványa, Juno Jordan segített a numerológiának a ma Pythagorean néven ismert rendszerré válni, bár Pitagorasznak maga nem volt semmi köze a rendszerhez.  Más „numerológusok”, köztük Florence Campbell (1931), Lynn Buess (1978), Mark Gruner (1979), Faith Javane és Dusty Bunker (1979), Kathleen Roquemore (1985) kiterjesztették a numerológia használatát a személyiség vagy az események értékelésére. Ezek a különféle numerológiai iskolák különféle módszereket adnak a numerológia használatára.

A Pitagorasz-módszer az egyén nevét és születési dátumát használja. A névszám feltárja az egyén külső természetét, ezt a személyiséget mutatják be a külvilág számára. A kezdéshez meg kell adni az egyén teljes nevét, amint az az anyakönyvi kivonatán szerepel. Ezután minden betűt egy egytől kilencig terjedő számhoz rendelnek, az ősi Pitagorasz-rendszer alapján. A számokat a latin ábécé betűihez rendeljük az alábbiak szerint:

1 = a, j, s,

2 = b, k, t,

3 = c, l, u,

4 = d, m, v,

5 = e, n, w,

6 = f, o, x,

7 = g, p, y,

8 = h, q, z,

9 = i, r,

Ezután összeadjuk az összes betűhöz tartozó számot a teljes születési névben. Ez a szám addig csökken, amíg egyetlen számjegyet nem kapunk.

A numerológusok értelmezik az egyes számok eredményeit és összefüggéseit, hogy életvitelbeli ajánlásokat tegyenek, vagy elméletet alkossanak az ember jövőjéről. Az ajánlások gyakran a következőket tartalmazzák: szerencsés napok vagy szerencsés számok, az optimális karrierút a személy numerológiai temperamentuma szempontjából, kerülendő negatív tendenciák, kiemelendő pozitív tulajdonságok, vagy hogy mit kell keresni egy romantikus partnernél.

Az asztrológiához hasonlóan a numerológia is az alkalmazott misztika egyik fajtája – egy misztikus szimbólumot hoz összefüggésbe az ember életével. Ezért egyesek a numerológiát választották, hogy segítsék őket személyes vagy pénzügyi döntések meghozatalában. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy a rendszer működik, vagy hogy valódi összefüggés van a számok és a hozzájuk tartozó fogalmak között.

Képek forrása: pixabay.com

0 /eletmod/ezoteria/a-szammisztika-csodaja/