Barion Pixel Megbízhatóság, rugalmasság: Az anyák a leghatékonyabb munkavállalók – Coloré

Megbízhatóság, rugalmasság: Az anyák a leghatékonyabb munkavállalók

2024. 06. 30.

Hazánkban ma majdnem minden harmadik, három év alatti kisgyermeket nevelő anya dolgozik a családtámogatási juttatások igénybevétele mellett. A három év alatti gyermeket nevelő nők teljes foglalkoztatottsági rátája több, mint 75 százalék, ebbe azonban 2021. óta beleszámolják azokat is, akik csupán GYED-ben vagy GYES-ben részesülnek, vagyis még nem mentek vissza a munkaerőpiacra. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi számításai szerint az anyák 25-30 százaléka dolgozott a kisgyermeke hároméves kora előtt, és mivel az erre az időszakra vonatkozó foglalkoztatottság folyamatosan nő, valószínűsíthető, hogy az ilyen korán munkába álló anyák száma sem csökken. 

#anyavagyok

Nő a kisgyermekes munkavállalók száma

I Love You Mom!
Kisgyermekkel, otthonról

Azt, hogy a kisgyermekes anyák vonzó munkavállalókká váltak a korábban jellemzőhöz képest, több változás is magyarázza, annak ellenére, hogy sok családban az anyagi kényszer szüli ezt a döntést. Az egyik változás, hogy a kisgyermekes szülők a gyermekük hároméves koráig jogosultak részmunkaidőben dolgozni munkahelyükön, illetve, hogy – bár még mindig nem elég, mégis – egyre több a bölcsődei férőhely. A pandémia lejárta ellenére pedig népszerű maradt a távmunka, ami kisgyermek mellett könnyebben kivitelezhető foglalkoztatottsági forma. 

Az adatok és intézkedések közismertek, azonban sokkal ritkában esik szó arról, hogy mára a kisgyermekes anya az egyik leghatékonyabb munkavállaló, ezzel erősen árnyalva a korábbi, munkavállalóként a gyermek betegsége miatt állandóan táppénzen és szabadságon lévő nő képét.

Kismama-műszak

,,Kábelkonfekcionálással foglalkozó kecskeméti és szekszárdi gyárainkban túlnyomórészt hölgyeket alkalmazunk, köztük is nagyon sok kisgyermekes édesanyát. A gyártást úgy szervezzük, hogy a két műszak mellett évek óta működik egy úgynevezett kismama-műszak, ami nagyon népszerű a kisgyermeket nevelők körében. A vállalatnak is jelent némi kockázatot egy-egy nem tervezett hosszabb kiesés, mint például a betegség, ugyanakkor az a tapasztalatunk, hogy a munkatársaink törekednek arra, hogy a gyermekbetegségek miatti hiányzást a minimálisra csökkentsék. Emellett, nagyon jó munkahelyi mini-közösségek alakulnak ki, hiszen legtöbbjük hasonló életszakaszban van, és népszerűek a cégünk által szervezett gyermektáborok is.” – ismertette Schonerné Emődi Edit, a CabTec Kft HR vezetője a kisgyermekes anyák számára szervezett céges támogatási rendszerüket.

Megbízhatóság, rugalmasság


A vállalkozói szféra még rugalmasabb lehetőségeket biztosít egy kisgyermekes anyának, és sokkal nagyobb szociális érzékenységet enged meg a munkaadó-munkavállaló kapcsolatban. Gágosné Pataky Bettina őstermelő, háromgyermekes édesanya maga is munkát ad egy anyatársnak.

,Megismertem itt a kis községünkben egy egyedülálló, háromgyermekes édesanyát. A gyerekek mellett nem tudott teljes állást vállalni, ezért jön, amikor tud, négy órában. Ez idő alatt többet dolgozik, mint bárki. Megtalálja a munkát, precíz, lelkes, szorgos, hálás és sosem hagy cserben.

Az anyákban van egy erős megfelelési kényszer, tudnak több síkon mozogni egyszerre, és egy csomó olyan képességre szert tesznek az évek alatt, amik nemcsak az otthoni környezetükben lehetnek hasznosak, hanem egy vállalkozás számára is.

Remek, gyakorlatias meglátásai vannak a kolléganőmnek, ezért mindig kikérem a véleményét. Tény, hogy ehhez két ember kell és erős bizalmi kapcsolat, de aki csak megteheti, hogy tud ennyi rugalmasságot és teret hagyni a munkavállalóinak, az tegyen egy próbát! Meglátja, kincset lehet így találni egy kisgyermekes édesanya személyében.” – mesélte a szárnyasokkal foglalkozó őstermelő.

#anyavagyok


0 /eletmod/anyak-leghatekonyabb-munkavallalok/