Barion Pixel Karrier vagy család? Esetleg mindkettő? Szakértőnkkel jártunk utána, hogy anyaként milyenek a lehetőségek a munka világában – Coloré

Karrier vagy család? Esetleg mindkettő? Szakértőnkkel jártunk utána, hogy anyaként milyenek a lehetőségek a munka világában

2024. 05. 24.

Ma már egyáltalán nem számít furcsa dolognak, ha egy újdonsült anyuka szeretne minél hamarabb visszatérni a munkába. Vagy azért, mert szüksége van a plusz pénzre, vagy azért, mert nem akar kiesni a munka világának körforgásából, esetleg azért mert szereti a munkáját, netán azért, mert szimplán így döntött. Repka Ágnes, HR menedzserrel, munkajogi szakokleveles tanácsadóval, a Dolgozómami blog tulajdonosával beszélgettünk arról, milyen lehetőségei vannak a kismamáknak és az édesanyáknak a munkaerőpiacon. Repka Ágnes már húsz éve foglalkozik emberi erőforrás menedzsmenttel, de mindig is érdekelte a nők helyzete, a női karrier titka, az esélyek egyenlősége vagy inkább egyenlőtlensége. Amióta ő maga is anya lett, többszörösen felerősödött benne a vágy, hogy segítse a nőket az egyensúly megteremtésében. A szakember napi szinten szembesül azzal, hogy mekkora dilemma előtt áll egy fiatal, vagy már nem is annyira fiatal nő, amikor az élete egyik legszebb teendője, a gyermekvállalás-gyereknevelés és az állása biztonsága között habozik, olyan választás elé állítva, ami nem szabadna, hogy előforduljon. Tanácsaival, tapasztalatával szeretne minden olyan nőnek segíteni, aki az anyaság örömei mellett a karrierjében is szeretne kibontakozni.

20200626 Dolgozomami 23 Web
fotó: Repka Ágnes

Coloré: Szerinted milyen típusú munkákban érdemes gondolkozni egy édesanyának, amennyiben a régi munkahelyére nem szeretne visszamenni, és olyan munkakört keres, ami passzol a megváltozott élethelyzetéhez? 

Repka Ágnes: Minél kisebb a gyermek, annál inkább olyan munkakörökben érdemes gondolkodni, ami nagyobb rugalmasságot ad mind a munkaidő, mind a munkavégzés helye tekintetében. Programozóként például a legtöbb anyuka ügyfelem home office-ban dolgozik, s nagyrészt maga osztja be az idejét, de bármilyen munka szóba jöhet, ami nem igényel személyes jelenlétet, s a feladatok elvégzése rugalmasan, egy-két napon belül megoldható.

20200626 Dolgozomami 09 Web
fotó: Repka Ágnes

Coloré: Ha valaki mégis vissza akar menni a régi munkahelyére, jogilag mikortól teheti azt meg és milyen feltételekkel? 

Repka Ágnes: A szülési szabadság lejártával – ez egybeesik a CSED folyósításával, azaz ennek véget értével – a törvény szerint már lehet munkát vállalni anélkül, hogy a GYED-et le kéne mondani. GYED és GYES mellett is lehet már akár teljes munkaidőben is dolgozni. Főszabály szerint az édesanyát az érvényes, szülés előtti szerződése szerint kell foglalkoztatni, de igen gyakran előfordul, hogy a munkaköre már nem létezik, átszervezték, így ilyenkor kezdődik a tárgyalási folyamat, melynek végén – remélhetőleg – sikerül egy másik munkakörben megállapodni. Ha nem, akkor nagy valószínűséggel megszüntetésre kerül a jogviszonya.

Woman Working From Home During Maternity Leave

Coloré: Mennyire gyakori az, hogy valaki a babázás mellett egy teljesen új dologba kezd, továbbképzi magát, esetleg vállalkozást indít? 

/csalad/baba-mama/karrier-vagy-csalad-anya/