Barion Pixel Az élet paradoxona: Vika, a 84 éves női DJ – Coloré

Az élet paradoxona: Vika, a 84 éves női DJ

2024. 02. 05.

El kell fogadnunk, hogy megöregszünk. Vagy mégsem? A korosodás nem feltétlenül az otthonkát, a megfehéredett hajat és a sorozatokat kuksoló, békésen kötögető nagymamát jelenti. Jól példázza Vika.

Az életünk utolsó jó néhány évét úgy képzeljük el a legtöbben, hogy a munka világát magunk mögött tudva már több időt szentelünk magunknak. Felnőtt gyerekeinkről talán még mindig nem vesszük le a kezeinket, de féltő tekintetünk már inkább az unokákra fókuszál.

Az öregség időszakába belefér a pihenés, a közösségi programok, a kirándulás, de már csökkentett tempóban.

Vika
Kép forrása: Anadolu / Contributor / Getty Images

Elstartolt a Vika!

Ez az emberek nagy részére igaz is, de az HBO Max egy új dokumentumfilmje, a Vika! azt hivatott bemutatni, hogy egészen máshogy is telhet az öregség.

A film főszereplője egy idős, varsói néni. A 84 éves hölgy eldöntötte, hogy nem akar olyan életet élni, mint a többi, vele egykorú idős asszony.

A lengyel hölgy DJ-ként is megmutatja magát és fiatalokkal veszi magát körül, hogy még inkább lelassítsa az idő múlását.

Habár gyakran hangoztatja, hogy a kor csak egy szám, ám a betegségek őt sem kerülik el és az mutatja a valóságot, de mégsem engedi, hogy mindez elvegye a kedvét, optimizmusát.

Wirginia Szmyt nyugdíjas évei

Egyre több női DJ tűnik fel a porondon, de az, hogy 84 évesen tegye mindazt nőként és férfiként is elismerést érdemlő. Vika ezt testesíti meg.

Az egykor pedagógiai területen dolgozó Vika már rég nyugdíjas, de egyáltalán nem akart azonosulni az idősek begyepesedett életmódjával. Inkább az életet ünnepli és igenli. Ezt tükrözi öltözködése, megjelenése és viselkedése is. Nemcsak jól szórakozik, de támogatja a fogyatékkal élőket, az LMBTQ+ közösséget és motiválja a kortársait.

Nyitókép forrása: Anadolu / Contributor / Getty Images