Barion Pixel Súlyos betegség vagy különleges állapot: Fejedben van a térkép vagy a szádban? Ilyen a térképnyelv – Coloré

Súlyos betegség vagy különleges állapot: Fejedben van a térkép vagy a szádban? Ilyen a térképnyelv

2024. 03. 01.

A szem a lélek tükre, a nyelv pedig az egészségé. Vajon miről árulkodik a térképnyelv?

Sok mindenről árulkodhat a nyelvünk, de a térképnyelvnek nevezett jelenség mindenképp ijesztő látványt nyújt(hat) és azt sugallja, hogy valami nincs rendben. Az elnevezés találó, ugyanis fehér szegélyű pirosas színű, lepedéknek tűnő foltok jelennek meg a nyelven ott, ahonnan hiányoznak a nyelvpapillák (azok a kis dudorok, amelyek a nyelven látszódnak).

A térképnyelv ijesztő és mégsem

Bármennyire is komoly betegséget sejtet a nyelven megjelenő foltosodás, azonban az a jó hír, hogy (általában) jóindulatú elváltozásról van szó, amely nem okoz egyéb egészségügyi gondot. A vándorló nyelvgyulladással is illetett probléma arra utal, hogy amikor az egyik helyen meggyógyul a nyelv, a folt megjelenhet a másik helyen is.

Térképnyelv
Kép forrása: ttsz / Getty Images

Az elváltozás jellemzői

A nyelv foltos elváltozása sok esetben annyira nem feltűnő, hogy maga az érintett észre sem veszi és semmilyen fájdalmat vagy egyéb tünetet nem is észlel magán. Ha látványosabban tűnnek fel a foltok, akár némi kellemetlenséget, így akár a nyelv égő érzése is tapasztalható.

Miért alakulhat ki?

Pontos választ erre még nem tudnak adni, de a genetika hajlam valószínűsíthető, mint ahogy néhány tényező is befolyásolhatja. Ilyen lehet például a barázdáltabb nyelv, a stressz, a hormonális változások, a cukorbetegség, a pikkelysömör vagy az atópiás dermatitisz.

Nők esetében gyakoribb jelenség.

A térképnyelv kezelése

Azon túl, hogy esztétikai problémaként kezelik a legtöbben, általában más panaszt nem okoz. Ám, ha kellemetlenséggel, esetleg fájdalommal is párosul, akkor érdemes orvoshoz fordulni és az utasítása szerint eljárni. Használható gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, szteroid, szájöblító. Javasolt kerülni az irritáló, valamint a forró ételeket, italokat. Enyhítheti a panaszokat a jeges kezelés, a rendszeres és megfelelő szájhigiénia.

Nyitókép forrása: Tharakorn / Getty Images