Barion Pixel Ilyen következményekkel jár a tehéntej elhagyása – Coloré

Ilyen következményekkel jár a tehéntej elhagyása

2023. 04. 09.

A vegán életmód népszerűsödésével egyre többekben merül fel a tehéntej elhagyásának lehetősége, hiszen számos előnyéről hallhatunk. Utánanéztünk, hogy mi a helyzet tej-fronton, így biztosan a számunkra legjobb döntést hozhatjuk.

A tehéntej elhagyása sok családban felmerülhet témaként, ám nem mindenki szánja rá magát a végső lépésre. Több kérdés is felmerül a szükségességéről és az esetleges előnyeiről, míg a hátrányai sokkal tisztábban láthatóak: bár ma már számos alternatíva van a hagyományos tehéntej helyett, ezek fogyasztásával elveszítjük a tejtől megszokott ízvilágot. Míg az egyik oldalról azt hallhatjuk, hogy a tejtermékek elengedhetetlenek a bennük lévő kalcium miatt, addig a másik oldalról a tejben lévő hormonokról kapunk aggasztó információkat. Most a vegán életmód, és a mögötte álló ideológia nélkül, kizárólag tények alapján vizsgáljuk sokak kedvencét, a tehéntejet.

A tehéntej elhagyásának előnyei és hátrányai

Mint a legtöbb állati eredetű élelmiszernek, a tejnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Különlegessége azonban, hogy a tejtermékek bőven túlmutatnak a hagyományos tejen, így ha elhagyása mellett döntünk, le kell mondanunk a tejfölről, a tejszínről, a kefírről, a túróról, a különböző fagylaltokról és a sajtfélékről is.

A tehéntej fogyasztásának előnyei

  • A tej önmagában tápláló, amit összetevőinek köszönhet: folsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, vasat, valamint A-, E-, K- és B12-vitamint tartalmaz.
  • A benne található kalcium mennyisége sem elhanyagolható: egy kisebb bögre tej fedezi a napi kalciumbevitelünk 28%-át, ennek megfelelően a tejfogyasztás garantálja a csontok és fogak egészségét.
  • Vizsgálatok rámutattak, hogy a felnőttkori tejfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét.
  • A tejben található zsírok csökkentik a szívbetegségeket megjelenését az életünk során.
  • A tehéntej kevesebb cukrot tartalmaz, mint a legtöbb alternatív tejféle.
A tehéntej elhagyásával számos kedvelt ételről és italról le kell mondanunk
A tehéntej elhagyásával számos kedvelt ételről és italról le kell mondanunk / Kép forrása: Unsplash

A tehéntej fogyasztásának hátrányai

  • A tehéntej pattanásokat és ekcémát eredményezhet az arra hajlamosaknál. Ennek oka abban rejlik, hogy a tej hatással van az inzulinszintre, így valamelyest a hormonokra is, ám további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megérthessük a bőr és a tej közötti kapcsolatot.
  • A tejfogyasztás egyeseknél székrekedést vagy épp hasmenést válthat ki, de nehézlégzést is tapasztalhatunk.
  • A tejben található cukor különböző daganatos betegségeknek adnak táptalajt, így például a prosztata- vagy petefészekráknak.
  • A tejben fellelhetőek azok az antibiotikumok, amiket a tehenek kapnak, így bár közvetetten, mégis eljutnak hozzánk nem kívánt gyógyszerek.
  • A különböző alternatív tejfélék kevésbé zsírosak, mint a hagyományos, akár csökkentett zsírmennyiségű tehéntejek.

Amennyiben nem ideológiai okokból szeretnénk lemondani a tejfogyasztásról, nincs könnyű dolgunk, ezért ha elhatároztuk magunkat, érdemes elolvasni az alternatív tejek összetételét, ezáltal biztosítva magunkat arról, hogy a cukortartalma nem magasabb, mint a hagyományos tejé. Emellett természetesen az is kardinális kérdés, hogy együtt tudunk-e élni az új ízzel, vagy drasztikusak vagyunk és teljesen lemondunk a tejről. Bárhogyan is döntünk, ha a tehéntej elhagyása mellett tesszük le a voksunkat, az életünk gyökeresen megváltozik.

Forrás: Eclipse Foods, BBC, Healthline.

Nyitókép forrása: Unsplash