Barion Pixel Miért álmosodsz el, ha az ágyban olvasol? Meglepő a magyarázat – Coloré

Miért álmosodsz el, ha az ágyban olvasol? Meglepő a magyarázat

2021. 10. 16.

Bizonyára sokak számára ismerős a jelenet, amikor egy fárasztó nap után végre kényelmesen elhelyezkedik az ágyában, hogy ismét kézbe vegyen egy megkezdett regényt. A történet épp fordulóponthoz érkezik, amitől várhatóan éberebb lesz, ám pár oldallal később mégis azon kapja magát, hogy egyre nehezebb nyitva tartani szemeit. De vajon miért van ez így?

A Science Focus szerint a csendes, kényelmes környezet (ami egyébként pont ideális az olvasáshoz) egyúttal az alvásnak is kedvez. Az olvasás ráadásul úgyszólván szundi üzemmódba kapcsolja az elmét azáltal, hogy elvonja a figyelmet azoktól a gondolatoktól, elfoglaltságoktól, amelyek egyébként ébren tarthatnának.

Ezért álmosodsz el, ha az ágyban olvasol

Doktor Raman Malhotra neurológus, az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia igazgatósági tagja szerint a legtöbb ember számára az olvasás élvezetes és relaxáló hatású, ami felkészíti a testet és az elmét az alvásra. Szerinte az olvasás azért lehet álmosító hatású, mivel kisimítja az idegeket, még mielőtt villanyoltásra kerülne sor.

Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem, hogy maga az olvasás is fárasztó lehet úgy az agynak, mint a szemnek, ami szintén hozzájárulhat a gyors elalváshoz. Nyilván ez az adott kötettől is függ, de tény, hogy a koncentráció, ami a szöveg feldolgozásához szükséges, kimerítő lehet, különösen egy vaskos, nehéz olvasmány esetén.

No Olvas
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Nem mindegy, hogy hol és mikor olvasol

A fenti tényezők értelmében az olvasás ideális elalvás előtti tevékenység, ami számodra is hasznos lehet, ha gyorsabban szeretnél elszenderedni. Ám ha ez megakadályoz abban, hogy belátható időn belül a sztori végére érj, akkor van néhány trükk, amit kipróbálhatsz.

A Book Riot tanácsa szerint célszerű reggelre időzíteni az olvasást, esténként pedig hangoskönyvet hallgatni. Emellett az is segíthet, ha ágyban fekvés helyett ülve olvasol. Ha pedig valamilyen nyilvános helyet, például egy parkot vagy kávézót választasz ki erre a célra, akkor végképp kiküszöbölheted a szunyókálás veszélyét.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix