Barion Pixel Ira Levin: Csókoltat a halál – A legjobb krimi, amit valaha olvastam – Coloré

Ira Levin: Csókoltat a halál – A legjobb krimi, amit valaha olvastam

2021. 10. 12.

Hosszú évtizedek óta olvasom és nézem lelkesen a krimiket. Vannak köztük jók és kevésbé jók, de messze a legjobb, ami valaha a kezembe került, az Ira Levin Csókoltat a halál (Kiss Before Dying) című könyve.

A regény nem új. Először 1953-ban adták ki, és nagyon gyorsan népszerű lett. Egy évvel később meg is kapta a legjobb első könyvért járó Edgar-díjat. Csak hogy jobban el tudd helyezni a szerzőt: Ira Levin írta – többek között – a nálunk is bemutatott Stepfordi feleségek és a Rosemary gyermeke című film alapjául szolgáló regényeket.

Két alkalommal – 1956-ban és 1991-ben – filmet is készítettek a Csókoltat a halál című könyvből, nem különösebb sikerrel. A Matt Dillon és Sean Young főszereplésével készült filmet mindössze 5,7 pontra értékelték az IMDB filmes portálon. ( A trailert IDE kattintva nézheted meg.)

Könyvajánló: Csókoltat a halál
Fotó: Vámos Éva

Mitől különleges a könyv?

Szerintem a film mérsékelt sikerének az oka, hogy éppen azt nem tudta visszaadni azt, amitől a könyv egyedi. Elhiteti velünk, hogy tudjuk, ki a gyilkos, hiszen ismerjük a gondolatait, tudjuk, mit és hogyan csinált. Valójában pedig mégsem tudjuk, ki ő, mert nem azonosítható a könyv egyetlen szereplőjével, többen is szóba jöhetnek.

Ezen a módon új minőséget hoz a „nem tudjuk, ki a gyilkos” típusú krimik (például Agatha Christie könyvei) és a „tudjuk, ki a gyilkos, de hogyan kapják el?” (például a Columbo-sorozat) típusú krimik közé.

A történet

A sztori főszereplője egy jóképű, vonzó fiatal fiú, aki mindenáron gazdag feleséget akar. Az egyetemen megismerkedik az USA egyik leggazdagabb embere, egy rézmágnás lányával. Elkezdenek együtt járni, és lassan az esküvőt tervezgetik, amikor a lány terhes lesz. A fiú fél attól, hogy a konzervatív apa kitagadja a lányt, ezért megöli. A halott lánynak van még két lánytestvére, akiket megkörnyékez…

A könyv nagyon olvasmányos, jól megírt, rendkívül ügyesen szerkesztett. Máig emlékszem arra a megdöbbenésre, amikor a könyv egyharmadától elkezdtem visszafelé lapozgatni: „Most mi van? Mégsem tudom, ki a gyilkos?”

Ha olyan szórakoztató könyvre vágysz, ami teljesen kikapcsol, akkor nagyon jó választás Ira Levin Csókoltat a halál című műve. A régi példányokat meg lehet venni az interneten néhány száz forintért.

Nyitókép: Vámos Éva