Barion Pixel Korán kelő pacsirta vagy éjjeli bagoly? – Kronotípusok a madarakon túl – Coloré

Korán kelő pacsirta vagy éjjeli bagoly? – Kronotípusok a madarakon túl

2021. 10. 14.

Noha a tudomány már évtizedek óta alapvetően kétféle kronotípust – a pacsirtát és a baglyot – különböztet meg, egy 2019-es belga kutatás további két változattal egészíti ki a sort: a sziesztázóval, valamint a délután aktív típussal. Mit árul el rólunk cirkadián ritmusunk, és vajon alkothat-e egy párt egy pacsirta és egy bagoly?

Emberként mind külső, mind belső tulajdonságainkat tekintve igen különbözőek vagyunk, ám differenciák mutatkoznak meg ébrenléti, alvási szokásaink, reggeli- és esti rituáléink között is. A könnyebb bekategorizálás érdekében a szakemberek úgynevezett kronotípusokat azonosítottak be az alapján, bizonyos tevékenységeinket általánosan mikor, mely napszakban szeretünk végezni, s emellett az sem utolsó szempont, hogy a nap folyamán mikor vagyunk a leghatékonyabbak. 

Noha a tudomány alapvetően mindössze két kronotípussal dolgozott eddig, egy 2019-es kutatás felfedte a pacsirták és baglyok mellett éldegélő egyéb variációkat is. A Personality and Individual Differences szakfolyóiratban megjelent belga vizsgálat során mintegy 1300 emberrel töltettek ki online kérdőívet. A kérdések a kitöltők alvási rendszerességére és napközbeni éberségére irányultak, a legfiatalabb kitöltő mindössze 12, a legidősebb 90 éves volt. A válaszok elemzése során kiderült, hogy meglepően nagy azok aránya, akik kora délután eresztenek le, de vannak olyanok is, akik 11 és 17 óra között a legaktívabbak. A kutatók az előbbi csoportot sziesztázóknak, utóbbit pedig délután aktívaknak nevezték el.

A sziesztázó kronotípusba tartozó emberek – nem meglepő módon ­– jobban teljesítenek a nap folyamán, ha ebéd után 10-15 percre ledőlhetnek pihenni, míg a délután aktívak leginkább a fent megadott intervallumban  pörögnek. 

A mediterrán országokra jellemző, ebéd utáni pihenőidőszakról nevét öröklő sziesztázó típusú embereknek ugyanakkor két álmossági csúcspontjuk is van egy nap: az egyik épp ebéd után, a másik rendszerint késő este éri el őket. A délután aktív kronotípusúak ezzel szemben ugyan valóban aktívak 11 és délután 5 között, ám este korábban fekszenek le, mint bagoly társaik.

Happy,woman,waking,up,and,turning,off,the,alarm,clock
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Alkothat-e egy párt egy bagoly és egy pacsirta?

A pacsirták általában korán kelnek, rendkívül aktívak reggel, mind fizikai, mind szellemi teljesítőképességük ekkor pörög a csúcson. Ők késő délutánra általában elfáradnak, hatékonyságuk az órák előrehaladtával egyre csökken. A kutatások emellett azt is állítják, hogy a pacsirta típusú emberek inkább introvertáltabb személyiségjegyekkel bírnak, érzelmileg stabilabbak, kitartók, lelkiismeretesek és vidámak. 

Ezzel szemben a bagoly típusú emberek nehezen kelnek fel reggel, délelőtt nem igazán aktívak, sőt, gyakran órákba telik, míg magukra találnak hajnalban. Ahogy közeledik a délután, aktivitásuk egyre nő, teljesítményük este a legmagasabb, így későn fekszenek le. A vizsgálatok szerint a bagoly típusú emberek általában extrovertáltabbak a pacsirtáknál, impulzívak, élménykeresők, kiváló a memóriájuk és kreatívabbak is, mint korán kelő ismerőseik. 

Woman,can't,fall,asleep,because,of,the,noisy
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Kronotípusunk ugyanakkor nem csak azt határozza meg, mikor érdemes este lefeküdnünk, hanem rávilágít arra is, milyen típusú pár mellett tudjuk leélni az életünket. Könnyedén felboríthatja a párkapcsolati harmóniát, ha a pacsirta és a bagoly nem tudják összehangolni a cirkadián ritmusukat. Természetesen itt nem az a lényeg, ki mikor kerül ágyba, hanem a pár tagjai mikor kerülnek egyszerre az ágyba.

Noha az állatvilágban a hím dalos pacsirta egész életét annak szenteli, hogy minél több pacsirtalányt kápráztasson el énekével, az emberek esetében pont a bagoly típusú személyiségek rendelkeznek több szexuális partnerrel. Mivel a baglyok alapvetően szeretik járni az éjszakát, gyakrabban keverednek szexuális kalandba a szórakozóhelyeken, emellett liberálisabb nézeteiknek köszönhetően hajlamosak rövid távú kapcsolatokba bonyolódni. A pacsirtákra ugyanakkor általában a hosszú távú monogám kapcsolatok a jellemzők, ritkábban élnek egymással szexuális kapcsolatot, ám a kevesebb néha több! A kutatások azt is kimutatták, hogy egy pacsirta típusú párnak általában több gyermeke születik, mint a baglyoknak. 

Bár a munka vagy iskolai kötelezettségek miatt gyakran nehéz kizárni az időhöz kötött kötelező teljesítményt, mégis érdemes megismernünk önmagunk cirkadián ritmusát, hiszen az  munkánk mellett kihathat párkapcsolatunkra ismerkedési szokásainkra és összességében az életmódunkra is.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix