Barion Pixel Így szabadulj meg a tyúkszemtől még a strandidény előtt! – Coloré

Így szabadulj meg a tyúkszemtől még a strandidény előtt!

2023. 05. 14.

A tyúkszemről sajnálatos módon nem csak a tyúkudvarban hallhatunk, ugyanis bőrünkön is megjelenhet a nem túl esztétikus, esetenként fájó elváltozás.

A tyúkszem elnevezésnek valószínűleg van köze az angol nyelvterületen használt szóhoz, ahol corn, azaz kukoricaszem a helyes megnevezése. Valójában lényegtelen, hogy a zöldséghez vagy a csirkékhez hasonlítjuk, a tényeken nem változtat: olyan kinövés, aminek nem örülünk, még akkor sem, ha csak esztétikai problémákat okoz. Sok esetben azonban igencsak fájdalmas lehet, ezért mindenáron szabadulni akarunk tőle, amire szerencsére több lehetőségünk is van.

A tyúkszemmel szemben

A tyúkszem a bőr egy bizonyos elváltozásával jár: egy kisebb területen a bőr megvastagszik, ám bőrkeményedés helyett egy olyan pont alakul ki, ami a hagyományos keményedéssel ellentétben fájdalmassá válhat. Leggyakrabban a lábujjaknál találkozhatunk vele, de akár a talpukon és a kezünk ujjain is felbukkanhatnak.

Oka legtöbb esetben a nem megfelelő lábbeli viselése, legyen az sportcipő, magassarkú, szandál vagy papucs.

Szerencsére több megoldás is létezik a tyúkszem ellen, melyek között találhatunk olyat is, amihez nem kell orvoshoz fordulnunk.

Az otthoni kezeléshez áztassuk be a lábunkat keserűsós meleg vízbe, majd ha kiázott, szárítsuk meg. Kenjük be hidratálókrémmel, és győződjünk meg róla, hogy a tyúkszem kellemesen felpuhult. A puhasággal arányosan a fájdalom is csökken, így habkő segítségével le tudjuk dörzsölni. Elsőre valószínűleg nem fog sikerülni, de ha pár héten át hetente néhány alkalommal megismételjük, a tyúkszem kisebb lesz, majd fokozatosan eltűnik.

Ha az áztatás nem működik, a tyúkszemtapaszt is segítségünkre lehet, mielőtt orvoshoz fordulnánk
Ha az áztatás nem működik, a tyúkszemtapaszt is segítségünkre lehet, mielőtt orvoshoz fordulnánk / Kép forrása: Henadzi Pechan / Getty Images

Semmiképp sem próbálkozzunk azzal, hogy ollóval levágjuk vagy tűvel felszúrjuk a tyúkszemet! Ügyeljünk rá, hogy ne mászkáljunk mezítláb, ugyanis ha belelépünk valamibe, könnyedén súlyosbíthatunk a problémán.

A gyógyszertárakban kapható tyúkszemtapasz is hatékony lehet, ám ha ez sem működik, érdemes ellátogatni a háziorvoshoz! Ilyen esetben orvosunk javasolhat leégetést vagy lefagyasztást is, függően attól, hogy a probléma hol helyezkedik el.

A legjobb módszer a megelőzés: figyeljünk oda arra, hogy lábbelink kényelmes, és hogy ujjaink kellemesen tudnak mozogni benne. A zoknink ne szorítsa a lábunkat, de ne is lötyögjön rajta, mert a talpunk alatt feltüremkedett zokni is okozhat ilyen jellegű problémákat.

Forrás: NHS, Healthline.

Nyitókép forrása: Unsplash