A huzatot kapott fül nem játék – Hogyan segíthetünk rajta?

2023. 03. 30.

A huzatot kapott fül korántsem játék, hiszen azon túl, hogy erős fájdalmat okoz, komoly problémák is állhatnak a hátterében!

A huzatot kapott fül az egyik legélesebb fájdalom, amit az ember élete során tapasztalhat. Természetesen nem összehasonlítható a vakbélgyulladás vagy a fogfájás okozta fájdalommal, mégis rendkívüli szenvedést tud okozni, a fülünkbe hasító éles fájdalom.

A fülfájás lehetséges okai

A fülfájás elsődleges oka elsősorban a rossz szellőzés. A megfelelően szellőző fül hiányában fülünk negatív nyomást kap, miáltal megduzzad, amit fájdalom kísér. Ugyan gyerekeknél sokkal gyakoribb jelenség, felnőttkorban is előfordulhat, és ugyanolyan fájdalmat okoz, mint gyerekkorban. Sok esetben egy hagyományos náthával van összefüggésben a fül fájdalma, így ha betegek vagyunk, ügyeljünk rá, hogy az orrfújás ne legyen túlontúl erőteljes, hiszen ezáltal a fülünkre is rámehet a probléma.

Természetesen a huzat is tud kellemetlen tüneteket produkálni, melynek oka a rossz fülkürtműködés, ami a fülkürt méretéből is adódhat. A huzat önmagában nem előnyös, hiszen sok esetben már pár perc után náthás tüneteket produkál az ember, így érzékenyebbeknél a fül az, ami jelzi, hogy nem megfelelő a környezet.

A huzatot kapott fül kezelése

A fülfájás elsődleges oka elsősorban a rossz szellőzés
A fülfájás elsődleges oka elsősorban a rossz szellőzés / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Meglepő lehet, de a huzatot kapott fülre az egyik legjobb megoldás, ha nyálkahártya-lohasztó orrcseppet használunk, hiszen ezáltal nemcsak az orr, hanem a fül járatát is megtisztíthatjuk, biztosítva a megfelelő szellőzést. Rendkívül jólesik ilyenkor a meleg is, így érdeme infralámpa elé ülni, vagy meleg sót tenni a fülünkhöz egészen addig, míg kellemesnek érezzük. Másik lehetőség, hogy az orrunkat befogva óvatosan fújunk egyet, ami szintén segíti az átjárást a fülben. Akár langyos olívaolajjal is átkenhetjük fülünket, ugyanis ezáltal bármilyen ott lévő váladékot fellazíthatunk és eltávolíthatunk, valamint megelőzhetjük, hogy egy nemkívánt fertőzés bejuthasson. Akár az is megoldás lehet, ha vöröshagymát vagy fokhagymát összetörünk, majd olívaolajban áztatunk, és ezt juttatjuk a fülünkbe, mert kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír.

Amennyiben ezek a házi lehetőségek nem válnak be, akkor sem kell félni gyermekkorunk rettegett emlékétől, a fülszúrástól, ugyanis ma már számos más gyógymód is létezik. Érdemes ellátogatni a fül-orr-gégészetre, ahol akár azt is megállapíthatják, hogy középfülgyulladás a bajaink okozója, ám az is lehetséges, hogy valamilyen ételallergiával állunk szemben.

Forrás: Házipatika.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix