Barion Pixel Hogyan lesz valaki balkezes? – Coloré

Hogyan lesz valaki balkezes?

2022. 09. 03.

Mindenki tudja, hogy ritkább, ha valaki balkezes. Ugyan jobbkezesként használjuk a balt is, a legtöbb dologra teljesen alkalmatlan, így már-már elképzelhetetlen, hogy valakinek a balkeze a ,,jobb” kéz. Mi ennek az oka, és mennyire gyakori jelenség?

A balkezeseknek nem volt mindig könnyű dolguk a történelem során: kicsúfolták és kiközösítették őket, pedig már századokkal ezelőtt több ismert balkezes volt. Leonardo da Vinci, Beethoven és Picasso is mind a balkezesek sorát gyarapították, műveiket pedig a mai napig csodáljuk.

Nemcsak ez bizonyítja azonban, hogy nem volt bölcs dolog bántani a balkezeseket, ahogy őket átnevelni sem. Mindennek ellenére nagyon sokáig tartotta magát a hiedelem, miszerint a balkezesség születési rendellenesség. Még az 1911- és 35 között kiadott Révai nagy lexikonban is úgy utalnak rá, mintha egy kezelendő problémára.

Révai nagy lexikonában a balkezesség még rendellenességnek számított
Révai nagy lexikonában a balkezesség még rendellenességnek számított / Kép forrása: Magyar Elektronikus Könyvtár

A balkezesek lenézése a magyar nyelvbe is beitta magát, hiszen a mai napig gyakori szófordulat a ,,bal lábbal felkelni” vagy a ,,kétbalkezes”. Ugyan szószerinti jelentését elveszítette, eredete ehhez köthető. Nem véletlen hát, hogy még a múlt században is erővel próbáltak átszoktatni balkezesek a jobbkezük használatára.

Mindennek ellenére rengetegen használják a balkezüket, ha főbb tevékenységekről van szó. Statisztikák szerint a legtöbb balkezes Hollandiában található, őket követi az USA, majd Nagy-Britannia.

Ugyan okot nem találtak rá, hogy miért pont ezekben az országokban sok a balkezes, Stanley Coren 1990-es kutatása szerint köze lehet ahhoz, hogy a terhesség során milyen idős az anya: minél idősebb, annál nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyereke. Eszerint, ha az anya 24 év alatti, jobbkezes gyereke fog születni, míg ez a szám a kor előrehaladtával nő, így akinek 35-39 éves kora között születik gyermeke, 69%-os eséllyel hoz balkezes gyermeket a világra.

Egyes kutatások szerint az anya kora dönti el, hogy balkezes gyermeket szül-e
Egyes kutatások szerint az anya kora dönti el, hogy balkezes gyermeket szül-e / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hogyan lesz valaki balkezes?

A kutatók sokáig nem találtak választ a kérdésre. Az agy féltekeinek vizsgálatán túl a genetikai hátteret és a szokásokat is megfigyelték, mígnem el nem kezdték vizsgálni a magzatokat. Ekkor derült ki, hogy a későbbi balkezesek gerincében egyfajta aszimmetria található, míg a jobbkezesekében nem. Ez már jóval az agy mozgásért felelős területe előtt kialakul, így a kutatók rájöttek, hogy ténylegesen bal-vagy jobbkezesként jövünk a világra.

Ennek ellentmond azoknak a kutatóknak az eredménye, mely szerint minél több ideig fogyaszt anyatejet a kisbaba, annál nagyobb eséllyel lesz balkezes. Ennek oka abban rejlik, hogy minél több az anyatej, annál jobban serkenti a jobb agyféltekét, ami a baloldalunk használatát hivatott támogatni.

Az anyatejnek is lehet szerepe a balkezességben
Az anyatejnek is lehet szerepe a balkezességben / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az amerikai Northwestern Egyetem kutatói arról az oldalról közelítették meg a kérdést, hogy miért kevesebb a balkezes, mint a jobb. A válasz szerintük abban rejlik, hogy harcoknál rendkívül jövedelmező, ha nem várt oldalról támad az ellenfél – legyen szó állatról vagy emberről. Meglátásuk szerint, ha az élőlények mindenben együttműködőek lennének egymással, nem lenne szükség olyanokra, akiknek a balkeze- és lába ügyesebb.

Az eredményekből kiderül, hogy a balkezesség már magzatkorban eldől, így nincs mit tenni ellene, és nem is kell, hiszen a legnagyobb koponyák közt is több balkezes volt, így semmiképp nem opció mindenáron jobbkezes írásra szoktatni azt, aki balkezesnek született.

A balkezesség mítoszai

A balkezesség egyfajta szupererő is lehet, hiszen számtalan olyan képesség párosul hozzá, ami jobbkezesek körében meglehetősen ritka: ilyen a visszafelé írás és olvasás is. Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy milyen ehhez hasonló szupererőkkel bírnak a balkezesek.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix