Barion Pixel A balkezesek körüli mítoszok – Coloré

A balkezesek körüli mítoszok

2020. 11. 24.

Viszonylag kevés ember balkezes, és ez egy örök rejtély, hogy miért. A kézügyesség tudománya mégis lenyűgöző felismeréseket tár fel rólad – kezdve attól, hogyan változtathatja meg gondolkodásmódodat, egészen addig, hogy akár „balfülű” is lehetsz.

Attól kezdve, hogy kezünkbe veszünk egy vaskos zsírkrétát, és gyerekként elkezdünk firkálni, világossá válhat, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk-e. De mitől dominál az egyik kéz? És miért vannak a balkezesek kisebbségben?

Hogy többet megtudjanak a jelenségről, az angol BBC Radio 4 műsorának házigazdái a válaszok után eredtek. Hamar kiderült, hogy több volt a kérdés, mint gondoltuk: például soha nem vettük észre, hogy testünk más szempontból is „féloldalas” lehet. Vegyük például a szemünket. A következő teszt kipróbálásával megállapíthatod, hogy jobb vagy bal szemű vagy-e.

Húzd ki a hüvelykujjadat karnyújtásnyira magad előtt. Először nézd meg mindkét szemmel, majd próbáld meg egymás után eltakarni mindkét szemet. A legerősebb szemed az, amely a legközelebbi képet adja a teljes látáshoz.

ezo151

Régóta folyik a vita arról, hogy a balkezesség hogyan hat az agyadra. Az agy jobb oldala a bal kezet irányítja, és fordítva. Tehát a balkezes lét hatással lehet az agy anatómiai elrendezésére. „A balkezesek sokkal változékonyabbak az agyuk működésével kapcsolatban” – magyarázza Chris McManus pszichológus, a University College London előadója, a Jobb kéz, bal kéz könyv szerzője.

„Személyes meggyőződésem, hogy a balkezesek tehetségesebbek, ha balkezes vagy, egy kissé szokatlan módon érzékeled a saját agyad, és ez hirtelen olyan képességeket ad neked, amelyek más emberekben nincsenek. ”

Azonban nem mindenki ért egyet ezzel. Például Dorothy Bishop az Oxfordi Egyetem fejlődési neuropszichológia professzora, és személyes érdeke fűződik hozzá: „Jómagam balkezes vagyok, és mindig azon gondolkodtam, miért vagyok más, mint a többi ember. Az évek során mindenféle tudományos kijelentés összekapcsolta a balkezességet olyan fogyatékosságokkal, mint a diszlexia és az autizmus. Másrészt voltak pozitív tulajdonságok – azt is állították, hogy az építészek és zenészek nagyobb valószínűséggel balkezesek. ”

Az domináns baloldal és a gonosz asszociációja valószínűleg a jobbkezes emberek többségének tulajdonítható a társadalmon belül, valamint a test bal oldalán tett mozdulatok ügyetlensége.

Ekkora sötétség azonban nem mindig kapcsolódott ahhoz az oldalhoz. Az ókori kelták például imádták a bal oldalt, társítva azt a nőiességgel és a termékeny anyaméhhel. De kezdve azzal, hogy Éva Ádám bal oldalán jelenik meg a Genezis beszámolójában, a keresztény hagyomány azt találja, hogy a bal oldal erkölcstelenséghez kötődik.

Máté könyve leírja, hogy Isten hogyan fogja megosztani a nemzeteket az ítélet napján, „ahogy a pásztor elválasztja juhait a kecskéktől, és a jobb kezére teszi a juhokat, de a balra a kecskéket”, a jobb oldalon lévőkkel együtt, akiket a Mennyek Országába küldtek, a baloldaliak pedig „átkozódtak, örök tűzbe, az ördögnek és angyalai számára készen.” A balkezes emberek csak a lakosság 10 százalékát teszik ki, és a népi kisebbség által bizonyított balkezességet démoni jegynek tulajdonították, ami boszorkányság vádjával vezetett.

 

A 20. században antropológusok és pszichológusok a balkezességet biológiai anomáliának nevezték, amely devianciához kapcsolódik, de különböző terápiákkal korrigálható, ha az illető szeretné.

Képek forrása: pexels.com