Barion Pixel Hétalvó, ideje felkelni! Miért vagy olyan fáradékony a téli időszakban? (x) – Coloré

Hétalvó, ideje felkelni! Miért vagy olyan fáradékony a téli időszakban? (x)

2023. 12. 10.

Úgy érzed, hogy hiába teremted meg a nyugodt és pihentető alvás feltételeit, így sem vagy pihentebb? Lehet, hogy a télben kell keresned az okokat?!

A nyári rekkenő hőségben mit nem adtunk volna egy kis hűvösért. Most pedig, hogy beköszöntött a tél és annak minden előnyével és hátrányával is szembesültünk, lehet, hogy visszasírjuk a nyarat. Ami a napos órák számát illeti, minden bizonnyal.

A tavaszi fáradtságot gyakran szoktuk emlegetni, mint jelenséget, ám sokan hasonló tüneteket inkább télen produkálnak. A háttérben olyan okok húzódnak, mint…

…a fény hiánya: sokan leginkább azért nem kedvelik a téli időszakot, mert ilyenkor ránk köszönt a sötétség és még napközben sem biztos, hogy az éltető napfényhez jutunk. Ilyekor ugyanis jóval kevesebbet süt a nap és ez a szervezetünk D-vitamin termelésére is hatással van, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben. Hiánya számos negatív következménnyel járhat, beleértve a fáradtságot és az általános kimerültséget.

…melatonin: a nappalok rövidebbek és az éjszakák hosszabbak, amely a szervezetünkben is megváltoztatja a melatonin termelődését. A kevesebb fény hatására megnövekszik a melatonin mennyisége, amely fáradtságot okoz akkor is, ha jót pihenünk az éjszaka és akkor is, ha a Dolce Gusto kávéfőző ontja magából legfinomabb, legillatosabb feketét.

…életmód: a természetben is látható változások következnek be, gondoljunk csak a lombhullató fák lecsupaszodására vagy a téli álomba zuhanó állatokra. A téli hónapokban az ember életmódja is igazodik az évszakhoz, így hajlamosabbak vagyunk az otthonunkban kuksolni és jóval kevesebbet tartózkodunk a szabadban. Elhanyagolhatjuk a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását is, amelyek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nehezebbnek érezzük magunkat.

…extra energiafelhasználás: a hidegbe kimenni akkor is sok energiát igényel a testünktől, ha rétegesen felöltözünk. A test normál hőmérsékleten tartása extra energiafelhasználást igényel, és ez is kimeríti a tartalékokat.

…szezonális affektív zavar: a depresszió egy időszakos formájáról van szó, amely az évszakok váltakozása miatt fordulhat elő. Jellemző tünetek között van a fáradtság, az energiahiány.

A tél beköszöntével tapasztalható fáradtság számos tényező eredményeként jelentkezhet, de ha odafigyelünk a tudatos étkezésre és mozgásra, akkor minimalizálni lehet a télből eredő fáradtság érzetét.

A borítókép forrása: Pexels