Ha fáj a torkod, elhallgatsz valamit – betegségek lelki okai

2021. 08. 09.

A rövidlátó kamasz valójában a felnőtté válástól fél, az asztmást pedig a depresszió fojtogatja – nagyon érdekes, ugye? A lelki folyamatok és a betegségek között van összefüggés, ez nem kérdés, de az efféle magyarázatokat inkább játéknak kell tekinteni. Azon azért érdemes elgondolkoznod, nem kellene-e valamin változtatni az életedben.

Régóta ismert és elfogadott a test és a lélek egységét hangsúlyozó pszichoszomatikus gyógyítás állítása, ami szerint egyes betegségek lelki eredetűek ugyan, mégis testi megbetegedéseket váltanak ki. Az orvosok általában egyetértenek abban, hogy lelki eredetű például a szívinfarktus, a gyomorfekély, az evészavarok és a nőgyógyászati megbetegedések. Bizonyították azt is, hogy tartós stresszhelyzetben immunrendszerünk gyengébbé válik, ami megnyitja a kaput a betegségek előtt.

A testi és a lelki tényezők között összefüggés bizonyos esetekben tisztázott, máskor azonban inkább találgatásról beszélhetünk. Vitatott kérdés is, a betegségek hány százaléka lelki eredetű. Egyes tudósok 80 százalékra teszik ezt az arányt, mások ezt túlzásnak tartják. Idővel ki fog derülni, melyik oldalnak van igaza.

Close,up,thoughtful,upset,woman,looking,at,laptop,screen,,pondering
Ha sokat vagy beteg, gondold át, mit kellene változtatnod az életedben / Fotó: Shutterstock /PuzzlePix

Az azonban most is logikusnak látszik, hogy egy betegség arra figyelmeztet minket, hogy valamit változtatni kell az életünkben. A most következő magyarázatokat inkább játéknak kell tekinteni, mint megalapozott tudományos elméletnek. Arra azonban talán alkalmasak, hogy elgondolkozz a felvetett ötleteken. Nézzük tehát, mik a betegségek lelki okai egyes feltételezések szerint!

Allergia

Ok: Allergia akkor jelentkezik, ha akarsz valamit, de megijedsz tőle, és inkább bele sem fogsz. / Ha valakit ki nem állhatsz, de nem mersz vele harcolni, mert alábecsülöd a saját erődet.

Fájó, gyulladt torok

Ok: Erre a betegségre számíthatsz, ha nem vagy képes kiállni magadért, vagy nem tudod kiadni a dühödet. / Nem tudod kifejezni magad, és alig tudod türtőztetni magad attól, hogy durva legyél.

Asztma

Ok: A beteg alig tud lélegezni az elfojtott depressziótól. / A beteg túl keveset ad, de sokat vesz el, emiatt szorong. Ez okozza az asztmát.

Ízületi betegségek

Ok: Ez a nagy hatalommal rendelkező, idős emberek betegsége, akik érzik, hogy nem szeretik őket, és neheztelnek a többiekre. / A beteg bűnösnek érzi magát, ezért büntetésre vágyik.

Rövidlátás

Ok: A páciens csak a saját dolgaival törődik, nem látja az egész képet. Gyakran fordul elő olyan önző gyerekeknél, akik félnek az élettől. / A tinédzserek megijednek a felnőtté válástól.  

Poor,eyesight,concept.,caucasian,teenager,squinting,her,eyes,while,using
A rövidlátó tinédzser talán a jövőtől fél / fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Köhögés

Ok: Ideges légkör a családban, gyakori, hangos veszekedések, botrányok. Nyugalom csak ritkán van. / A beteg a veszekedés során meg akarja szakítani a kapcsolatot valakivel a családból, de elbátortalanodik.

Gyulladások

Ok: Ellentmondás van aközött, amit a beteg szeretne, és aközött, amiről tudja, hogy helyes. / Félelem és düh, amikor a tudat is „gyulladásban van”.

Gyomorhurut

Ok: Két-három év alatt felgyülemlő kisebb irritációk sorozata. / A beteg dühe évek óta gyűlik, és ezt nem tudja feldolgozni.

Fejfájás

Ok: A fejfájás az intelligencia jele lehet azzal a tulajdonsággal együtt, hogy a beteg nem képes megküzdeni a saját érzelmeivel. / A beteg alábecsüli magát, sok mindentől fél, gyakran kritizálja magát.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix