Barion Pixel Férfinátha – mítosz vagy valóság? – Coloré

Férfinátha – mítosz vagy valóság?

2022. 02. 19.

Sokszor szoktunk azon viccelődni, hogy az erősebbik nemként aposztrofált férfiakat nőtársaikhoz képest sokkal intenzívebben döntik le a lábukról az olyan hétköznapi megbetegedések, mint a megfázás vagy a nátha. Vajon igaz-e ez, és esetleg van-e tudományos bizonyíték a “férfinátha” létezésére?

A “man flu”, magyarul “férfinátha” kifejezés olyannyira elterjedt az utóbbi években, hogy még az Oxford és Cambridge szótárakba is bekerült, előbbi szerint ez olyan, “a megfázáshoz hasonló enyhe, férfiak által tapasztalt betegség, melynek ők eltúlozzák a tüneteit” . Ettől persze még nem lesz valós dolog, azonban érdemes utánanézni, hogy van-e tudományos háttere annak a sokak által hangoztatott hitnek, miszerint a férfiak rosszabbul viselik a náthához, torokgyulladáshoz, megfázáshoz hasonló bajokat, és olyankor szinte elesett kisfiúkká változnak. Szemben a nőkkel, akiket ugyan szintén megviselnek a fertőzések, de nem esnek azonnal ágynak. A jelenséget azért érdemes vizsgálni, mert rámutat a nemi különbségekre, szándékosan és iróniával telve megy szembe azzal az alapvetéssel, hogy a férfiak erősek, a nők pedig gyengébbek náluk.

férfinátha
Túldramatizálják a helyzetet vagy igazuk van? Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Többek között egy kanadai kutatócsoport is szerette volna kideríteni, hogy ez csak “hiszti” a férfiak részéről, vagy a férfinátha igenis létezik – és ha bebizonyosodik az utóbbi, azt mivel magyarázza a tudomány. Dr. Kyle Sue, a newfoundlandi egyetem klinikai professzora bizonyítékot talált arra, hogy a felnőtt férfiak kórházi felvételének kockázata nagyobb, mint a nőké, magasabb az influenzával összefüggő halálozási arány, függetlenül attól, hogy volt-e alapbetegségük vagy sem. Azt is megállapította, hogy a férfiak hajlamosabbak a szövődményekre, nagyobb eséllyel hunynak el akut légúti megbetegedésekkel összefüggésben, és úgy általában igaz az is, hogy a férfiak gyakrabban szenvednek vírusos légúti betegségekben, mint a nők, mert kevésbé erős az immunrendszerük

Kutatásai azt is kimutatták, hogy a menopauza előtti nők könnyebben gyűrik le a megfázást, köszönhetően a hormonoknak. Dr. Sue tanulmánya szerint a tesztoszteron lehet a felelős a férfiak immunrendszerének gyengébb teljesítményéért, mindeközben pedig egyes női nemi hormonok erősítik a nőkét.

férfinátha
Vajon a nőknek evolúciós előnyük van? Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Azonban a professzor úgy véli, hogy a kifejezés igencsak problematikus. „Lehet, hogy a férfiak nem eltúlozzák a tüneteket, hanem gyengébb immunválaszuk van a légúti vírusokkal szemben”.  Érvelése szerint, még ha furcsán is hangzik, evolúciós előnyökkel járhat egy kevésbé erős immunrendszer, mivel ez lehetővé tette a férfiak számára, hogy energiájukat más biológiai folyamatokba fektessék: “például a testtömeg növekedése, a másodlagos nemi jellegek kialakulása és a szaporodás”.

Ennek ellenére más orvosokat és tudósokat nem győznek meg Dr. Sue megállapításai. „A tudományos bizonyítékok túlnyomó többsége azt sugallja, hogy az influenza nem szexista, és nincs olyan, hogy „férfinátha” – mondta Helen Stokes-Lampard professzor, az angol Háziorvosok Egyesületének elnöke. „Bár vannak emberek, akik úgy vélik, hogy ez egy valódi betegség, kevés a tudományos eredmény ennek alátámasztására.” Ugyanakkor elmondta azt is, hogy „Egyes kutatások azt sugallják, hogy a légúti fertőzések súlyosabban jelentkezhetnek a férfiaknál, mint a nőknél, és a legjobb tanács minden érintett számára, hogy pihenjen otthon, igyon sok folyadékot és szükség esetén fogyasszon vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat.”