Ahogy beköszöntött az ősz, sajnos úgy kopogtatnak az ajtónkon a különféle légúti megbetegedések is. Érdemes tehát az immunrendszerünket erősíteni!
Az ősz amellett, hogy szép és színes, néhol még melengető, néhol már csípős, általában a leginkább beteges időszak is. Ilyenkor könnyebben fertőződünk meg a felszaporodó kórokozókkal. Idén ismét egyre több a koronavírus fertőzés, noha ez a covid már nem az a covid, ami volt, elég kellemetlen, influenza szerű tünetekkel jár.
Nem árt tehát kiemelten odafigyelni most az egészségünkre, melyhez az alapvető az életmód, tartalmazva a tudatos táplálkozást és a mozgást, hiszen ezek mind pozitívan hatnak az ellenállóképességünkre is.
Az őszi szezon szerencsére együtt jár pár finom és értékes élelmiszerrel is, amiket fogyasztva sok vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatunk. Lássuk ezeket a szezonális jótevőket, amik megtámogathatják immunrendszereünk!
Tök
Karotinban és A-vitaminban gazdag termés, ami az egészséges bőr és az erős immunrendszer egyik záloga. Rostot is tartalmaz, ami segíti az emésztést, és hosszabb ideig ad jóllakottság érzetet. A tökmag kiváló fehérje-, egészséges zsír- és magnéziumforrás. Pörkölhető finom, ropogós harapnivalóként, vagy salátákhoz adható extra tápanyagként.
Alma
A kedvelt hazai gyümölcs rostban és C-vitaminban gazdag, így kiválóan erősíti az immunrendszert. Remek antioxidánsforrás is, amely segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát. Rengeteg fajtája ismert és számos módon fogyasztható.
Batáta
Ezek az élénk narancssárga gumók tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, köztük A-vitaminnal, C-vitaminnal és káliummal. Az összetett szénhidrátok nagyszerű forrásai is, amelyek a vércukorszintnek is kedveznek illetve passzolnak a diétákhoz is.
Áfonya
A lilás fanyar kis bogyók antioxidánsokban és C-vitaminban gazdagok, így kiválók az az immunrendszer támogatására. Egyes tanulmányok szerint az áfonya segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket és elősegíti a szív és érrendszer egészségvédelmét is.
Káposzta
Ezek a leveles zöldségek A-, C- és K-vitaminnal vannak tele, valamint rosttal, kalciummal és vassal is. A kelkáposzta gyulladásgátló hatású is, míg a savanyított fehérkáposzta az egyik legkiválóbb C-vitamin forrás.
Forrás: Healthline
Borítókép forrása: gettyimages