Barion Pixel Vége a fehér kenyér démonizálásának? Szentelt víz és ima helyett, inkább együnk bátran! – Coloré

Vége a fehér kenyér démonizálásának? Szentelt víz és ima helyett, inkább együnk bátran!

2024. 06. 16.

Ahogy mondani szokták, mindennek van előnye és hátránya. A fehér lisztből készült kenyeret a hízás egyik felelőseként tartjuk számon. Ideje, hogy a fehér kenyér körüli cécót megszüntessük!

Nem lehetetlen, de valljuk be, hogy nagyon nehéz lemondani a kenyérről. Persze, ott a teljes kiőrlésű változat, amely az egészségtudatos étkezésbe belefér, de a fehér kenyér az üldözött fajta, lassan már egy külön szektát, vallást is lehetne alapítani #nofeherkenyer néven.

Keresztet vetettünk a fehér kenyérre

Mielőtt azonban belekezdnénk az ördögűzésbe, nézzük meg közelebbről a legősibb népélelmezési termékünk egyikét! Alapvetés az utóbbi időben, hogy életmódváltásba nem tartozik bele a fehér kenyér és a fehér lisztből készült péksütemények fogyasztása.

Fehér kenyér
Kép forrása: Pexels

Miért éri ennyi támadás a kenyeret, annak ellenére, hogy az őseink ugyanúgy fogyasztották és mégsem híztak tőle. A különbség az, hogy ma már olyan nagyüzemű kenyérgyártás zajlik, hogy fontos cél az olcsó és gyors előállítás. Ennek következménye pedig az, hogy az értékes tápanyagok eltűnnek a mai kenyerekből. Maga a liszt elkészítése is más módon történik, és ma már a búzaszemekből leginkább csak a keményítő érvényesül a fehér kenyerekben, ami lényegében szénhidrát.

A ropogós héjú és puha belsejű kenyérnek nehéz ellenállni, pedig, ha fogyni akarunk, akkor minimalizálni vagy legalábbis csökkenteni szükséges. Eddig! Azonban hamarosan megszületik az új fehér kenyér, ami nemcsak finom, de lényegesen egészségesebb is lesz, mint a gyári társai. A következő oldalon mutatjuk, kik, és miből készítik el a finomságot!

#batorvagyok

/egeszseg/test-es-lelek/egeszseges-feher-kenyer-eves/