Barion Pixel 4 gyakori tünet, ami a cékla mellékhatásaként jelentkezhet – Coloré

4 gyakori tünet, ami a cékla mellékhatásaként jelentkezhet

2022. 04. 18.

Antioxidánsai védenek szabad gyökök ellen, és segítik a máj méregtelenítő munkáját, a cékla mellékhatásait azonban kevesen ismerik.

Sokakban talán fel sem merül, hogy a népszerű zöldség problémát okozhat, ettől függetlenül ajánlott megismerni a cékla mellékhatásait is, melyek a túlzott fogyasztását követően jelentkezhetnek. Ám mindenekelőtt nézzük, miért hasznos a szervezetnek.

Miért egészséges a cékla(lé)?

A cékla rengeteg C- és B-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vízhajtó káliumot és vasat tartalmaz. Élelmirost-tartalmának köszönhetően lassítja más tápanyagok felszívódását, emiatt lassabban éhezünk meg, és még a gyorsan felszívódó szénhidrátok sem emelik meg annyira a vércukorszintet, mint egyébként. A cékla(lé) mindezek mellett gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban, amelyek védenek a szabad gyökök ellen, valamint segítik a máj méregtelenítő munkáját, ezáltal egyrészt jót tesz a bőrnek, másrészt csökken a zsírmáj kialakulásának veszélye. A céklalé további pozitív hatásairól korábbi cikkünkben olvashatsz.

Cékla Mellékhatásai
A cékla mellékhatásai akkor jelentkezhetnek, ha egyszerre túl sokat fogyasztunk belőle, ezért lé helyett érdemes néha salátaként vagy savanyúságként, más zöldségekkel együtt enni (Fotó: Usnplash/Monika Grabkowska)

A cékla mellékhatásai

Vesekövet okozhat: a cékla nagy mennyiségben tartalmaz oxalátokat, amelyek elősegíthetik a vesekő kialakulását. A kalcium kövek a leggyakoribbak a négyféle vesekő közül, és minekutána a kalcium képes egyesülni az oxalátokkal, így kalcium-oxalát kövek alakulhatnak ki.

Károsíthatja a májat: a cékla, mint említettük, kis mennyiségben még segíti is a máj méregtelenítő folyamatait, túlzott mértékű fogyasztása során azonban fémionok halmozódhatnak fel a szervben. Az emberi szervezetben 16 esszenciális fém található, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges működéséhez. Ám ezen fémek segítségével toxikus fémionok is bekerülhetnek a szervezetbe, ezek túl nagy mennyisége pedig betegségeket, mérgezést okozhat.

Gyomorproblémák: a cékla vagy céklalé magas nitráttartalma gyomorgörcsöket és egyéb gyomorproblémákat is okozhat. Ilyen esetekben érdemes csökkenteni a fogyasztását, vagy más formában, például lé helyett salátaként, illetve más zöldségekkel keverve fogyasztani.

A magas nitráttartalom veszélyes lehet a kismamákra: várandósság során a cékla mellékhatásaként a nitrátok felhalmozódása jelentkezhet. A nők ilyenkor érzékenyebbek a nitrátok jelenlétére, ez pedig fejfájás, szédülés, gyengeség formájában jelentkezhet, illetve előfordulhat a bőr kékes, szürkés elszíneződése az ajkak, szemek körül, valamint a kezeken és a lábakon. Korábbi tanulmányok bár nem mutattak negatív hatást a születendő gyermekekre nézve a várandós nők étrendjének magas nitráttartalma miatt, egy másik vizsgálat azonban összefüggést talált a magas nitráttartalmú táplálkozás és az idegcsőzáródási rendellenesség (nyitott gerinc) között.

Hogy milyen egyéb mellékhatásai lehetnek a céklának, illetve hogyan védekezhetünk ez ellen, arról még több információt találsz a GyógyfüvesKertem tematikus cikkében.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)