Olvass, hogy jobban aludj!

Dicséretes, ha szeretsz olvasni. Csendes, nyugodt elfoglaltság, amelynek számos előnyét élvezheted.

Azok közé tartozol, akik mindig el tudják foglalni magukat valamivel? Akkor is, ha több a szabadidőd? Ez is csak azt mutatja, hogy minden percét élvezni szeretnéd az életednek és ez a szabadnapokra is igaz?!

Különösen jó hobbi, testet és lelket is pihentető szórakozás: az olvasás.

Ágyban olvasás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Miért olvass?

  • Hat a gondolkodásra. Serkenti az agyat és ezáltal sok új, hasznos, érdekes információhoz jutsz. Gazdagabb szókincsed lesz, pallérozza az elmédet, a memória frissen tartásában is fontos.
  • Hasznos időtöltés és csendes is. Olvasással bizonyára senkit sem fogsz zavarni.
  • Kiváló stresszűző funkcióját érdemes kihasználnod. Az elme elcsendesítésére, a gondolatok elterelésére rendkívül alkalmas. Amíg olvasol, csökken a vérnyomásod, a szívritmusod és ez mind a tested javát szolgálja.
  • Megteremti annak lehetőségét, hogy az esti olvasás minél pihentetőbb legyen.
  • Ha olvasás után alszol el, nagyobb a valószínűsége annak, hogy többet és jobbat fogsz aludni.

Miért jó elalvás előtt olvasni?

Az olvasás bármikor kivitelezhető tevékenység, de a jobb alvás érdekében alapvetően azt tanácsolják, hogy mentesítsük magunkat a televízió és az okos készülékek zajától, fényétől. A könyv semmilyen plusz fénnyel és zajjal nem jár, amely kedvez az agy lecsendesedésének. Ezt bizonyítja a Penguin Random House 2020 novemberében végzett kutatása is. A már fent említett eredményeket kapták a vizsgálat során, ugyanakkor az elalvást is segíti a könyvolvasás.

Miért altat?

Szinte kihagyhatatlan esti programod az olvasás? Nagyszerű! Akkor bizonyára azt is tapasztaltad, hogy ezzel a tevékenységgel kétféleképpen hatsz magadra. Annyira magával ragad a történet, hogy képtelen vagy letenni a könyvet és hajnalokig képes vagy fennmaradni. A másik verzió szerint pedig teljesen mindegy, hogy mennyire jó a könyv, egyszerűen alig tudsz megküzdeni néhány oldallal és már menthetetlenül csukódik a szemed.

Részben ez is egy jó indok arra, hogy minél többet olvass. Most már csak a magyarázat hiányzik, miért is van ez így?

Nos, ha bevált szokás, hogy az esti elalvást olvasás előzi meg, akkor mindezt lezuhanyozva, tisztán, pizsamába öltözve, ágyban és puha ágyneműbe fekve teszed meg. Ez önmagában olyan plusz élményt jelenthet, amely akár a nap fénypontjának is minősíthető. Főleg egy nehezebb nap után segít az agyad lenyugtatásában, ugyanakkor nemcsak pihentető tevékenység, hanem a szemeket és az agyat is leterheli. A szövegre való koncentrálás, annak feldolgozása kimerítő. Minél több szálon fut a cselekmény, minél több a szereplő, annál nagyobb odafigyelést kíván.

Altató olvasás
Shutterstock/Puzzlepix

Mindez esti lefekvéshez készülődve nagyon is hasznos altató, de napközben annál kellemetlenebb lehet. Ezért, ha nem esti olvasására készülsz és fontos lenne, hogy az olvasottakat megjegyezd, ne aludj el, úgy inkább reggelre időzítsd és ülve tedd meg mindezt, hogy semmi ne késztessen alvásra.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban