Barion Pixel 6+1 dolog, amit érdemes kipróbálnod a szabadnapodon – Coloré

6+1 dolog, amit érdemes kipróbálnod a szabadnapodon

2021. 07. 23.

Bagatellnek tűnhet, de pihenni nem egyszerű – különösen a 21. században, amikor folyamatosan online üzemmódban vagyunk, és a munkánkat is gyakran otthonról végezzük. Éppen ezért, a szabadnapodat érdemes relaxációra használnod, hogy újra egyensúlyba kerülj!

A home office következtében könnyű abba a csapdába esni, hogy munkaidőn kívül is az e-mailjeinket bújjuk, vagy épp befejezünk egy munkát. A vég nélküli feladatok viszont egy idő után nemcsak fárasztóak, de a jelenlegi kutatások szerint nagyban hozzájárulnak a kiégéshez. Mentális egészségünk megőrzése érdekében tehát mindenképp érdemes a pihenésbe invesztálnunk. 

Meditálj

A meditáció egyfajta szellemi gyakorlat. A művelet lényege, hogy „kiürítsük” az agyunkat, hogy „tiszta lappal”, megállíthatatlanul özönlő gondolatok nélkül indíthassuk a napot. A rendszeresen meditálók jobb koncentrációs képességről, magasabb fokú kreativitásról és kipihent állapotról számolnak be. 

Legyél egy napra offline

Általános tendencia, hogy szinte kezünkhöz nőtt a telefon. Ebből kifolyólag kihívásnak élhetjük meg, ha félretesszük azt egy napra, de mindenképp megéri: kutatások szerint az offline töltött órák csökkentik a stressz-szintet, nem vonja el a figyelmünket, emiatt jobban tudunk fókuszálni az épp végzett tevékenységre. Telefon hiányában pihentetőbben alszunk, illetve több időnk jut egyéb tevékenységekre is…

Olvass

…például az olvasásra! Keress a polcodon egy könyvet, és merülj el a történetben! Az olvasás elvonja a figyelmedet a való világról, általa azonosulhatsz más emberekkel, új nézőpontokkal találkozhatsz. Olvasmányélményeid akár átsegíthetnek a későbbi hullámvölgyeken, amikor visszagondolsz arra, kedvenc hőseid hogyan oldottak meg egy-egy konfliktushelyzetet. Könyv inspirációkért keresd NapiJó rovatunkat

Asian,woman,holding,cup,of,coffee,and,reading,a,book
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Tarts wellness napot

Arcmaszk, hűs fürdő, napozás – az öngondoskodás legalapvetőbb szintje, amikor a testünket vesszük kezelésbe. Ehhez persze nem kell költségekbe vernünk magunkat, hiszen a legtöbb dolgot mi magunk is el tudjuk végezni otthon. Tedd fel az arcmaszkot, kapcsolj egy kis zenét, és élvezd a nyugalmat! 

Barkácsolj

Ha aktívabb kikapcsolódásra vágysz, érdemes valamiféle projektbe kezdened. Persze nem kell megváltanod a világot, gondolkozz egyszerű megoldásokban! Egy asztaldísz vagy kopogtató elvonja a figyelmed a hétköznapok gondjairól, végeredményben pedig használhatod a kreativitásod, aminek gyümölcsét hosszú távon mások kis élvezhetik. 

Sétálj egyet

Szintén a sajtkukac pihenőknek javallott a séta. A mozgás egyébként az egyik legalapvetőbb relaxációs forma, nem beszélve arról, hogy a művelet során agyunkban boldogsághormonok szabadulnak fel, amik pozitív energiát biztosítanak. 

Woman,hand,finger,walking,with,shoe,concept,,traveler,adventure,outdoor
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Találkozz a barátaiddal

Ha eleget ültél már a fürdőkádban, kapj fel valamit, és találkozz a barátaiddal! Egy jól időzített összeröffenés mindig feltöltő erővel bír, a történetek megosztása pedig szorosabbra fűzi a baráti szálakat. Itt is érvényes az offline mód: tisztelt meg a barátaidat azzal, hogy rájuk, és nem az Instagramra figyelsz! 

Egyél valami finomat

Sokan ódzkodnak attól, hogy egyedül üljenek be egy étterembe. Ne tarts tőle, amíg nem próbáltad! Saját magad ilyen formájú kényeztetése teljesen rendben van, mi több, erősen ajánlott, hiszen az új ízek kipróbálása ugyanolyan feltöltő erejű lehet, mint kedvenc zenéid lejátszása. 

Mindenképp érdemes időt szakítani magadra és a pihenésre, hiszen amikor döcögőssé válik az élet, ezekből az élményekből töltekezhetsz. Pihenésre fel!

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix