Barion Pixel Apiterápia: mi ez, és mire jó? – Coloré

Apiterápia: mi ez, és mire jó?

2023. 01. 17.

Az apiterápia a természet erejével dolgozik: a méhek által termelt anyagokkal gyógyít, ám korántsem merül ki abban, hogy mézzel kenegetik a hátunkat.

Az apiterápia elnevezés egy magyar származású orvosnak, Bodog Becknek köszönhető. Az 1868-ban született szakember már gyerekkorában tartott méheket, és a rovarok szeretete egész életében elkísérte. Hozzá köthető az úgynevezett méhméreg terápia, hiszen a méh csípésében látta a gyógyító erőt. Később a kutatások rávilágítottak arra, hogy nemcsak a csípés, hanem maga a méz és a méhkas is gyógyító erővel bír.

Az apiterápia lényege

A szót a görög Apis (méh) és a terápia, azaz gyógyítás szavak alkotják. Ennek oka, hogy ez a gyógymód csakis a méhek által termelt mézen és méhkaptáron alapszik. Ezek egészségünkre gyakorolt előnyös hatásait már az ókorban is ismerték, olyannyira, hogy a múmiák balzsamozásához is alkalmazták a propoliszt.

A méhek igazi gyógyítók: még a kaptárban lévő levegőt is felhasználhatjuk különböző problémák kezelésére. Már a ’60-as években kísérleteztek a kaptárlevegő-gyógyítással, melynek előzménye egy véletlen volt. Egy német úriembert fejfájás gyötört, és észrevette, hogy akkor múlik a fájdalom, amikor a méhek között van. Felmerült hát benne, hogy nem a kaptár levegője miatt érzi-e jobban magát, s legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy valóban gyógyító hatással bír. Kiderült, hogy a fájdalmon túl a légzőszervi problémákat is enyhíti, és az allergiára is jó hatással van.

Az apiterápiának egyéb részeit számos területen alkalmazzák, így reumás tünetekre, ízületi problémákra, de még a rákos sejtek szaporodása ellen is. A kezelés történhet mézzel – külsőleg és belsőleg egyaránt – ,hiszen antibakteriális hatása mellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint gyorsítja a sebek gyógyulási idejét, jó hatással van az emésztése, és a stressz, álmatlanság és a belső szervek problémáinak kezelésében is igazoltan hatékony.

Az apiterápia több, a méhek által készített anyaggal gyógyít és kezel különböző tüneteket
Az apiterápia több, a méhek által készített anyaggal gyógyít és kezel különböző tüneteket / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A gyógyítás ezen kívül történhet virágporral is, ami sok fontos ásványi anyagot tartalmaz, és többek közt a vérképzésre is jó hatással van. Influenzás időszakban igazi aduász az egy-egy teáskanál virágpor fogyasztása. A propolisz is remek módja egészségünk fenntartásának. A méhek ezt a kaptár védelmére hozzák létre: így fertőtlenítik és tartósítják azt. Antibakteriális hatású, így kiváló immunrendszer-erősítő, de fájdalom és gyulladások csökkentésére is tökéletesen használható.

A méhpempő rendkívül különleges, hiszen a méhek ezt a méhkirálynő táplálására használják. Ez, a méhek garatában képződő váladék kifejezetten gazdag vitaminokban, ásványi sókban és nyomelemekben. Ezek mellett az apiterápia alapjául szolgáló méhcsípéssel is jó eredményeket lehet elérni a gyógyításban. Ez utóbbit leginkább gyógyszerekben használják, hiszen ideg- és légzésbénító hatása van. Mindennek ellenére kiválóan alkalmazható különböző gyulladások esetében, akár akupunktúra-szerűen is.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix