Barion Pixel A pohár félig tele! A pozitív gondolkodás tanulható – Coloré

A pohár félig tele! A pozitív gondolkodás tanulható

2021. 07. 14.

A gondok és a nehézségek az élet velejárói; de hogy mennyire hagyjuk, hogy ezek hatással legyenek ránk, már a gondolkodásmódunktól függ. Innentől kezdve pedig már hozzáállásról beszélünk, amely alapja (lehet) a pozitív gondolkodásnak.

Vannak – sajnos nem sokan –, akik alapból optimistán nézik az élet történéseit, azonban a többségnek a pozitív gondolkodást tanulni kell.

pexels andrea piacquadio 941693 1
Forrás: Pexels.com

A gondolkodásmódot kell megváltoztatni, amihez nem elég, hogy mondogatjuk magunkban, amit szeretnénk elérni – legalább ennyire fontos, hogy higgyünk benne: sikerülni fog! Ebben rejlik a dolog nehézsége: el kell hinnünk a sikert.

Az élet csupa választási lehetőségből áll, s mindig dönthetünk, hogyan reagálunk, hogy dolgozzuk fel a történéseket és miképp tekintünk egy-egy élethelyzetre. Aki szeretné elsajátítani a pozitív gondolkodást, annak csupán néhány alapvető dologra kell figyelnie:

  • Ki kell venni a szókincsből a negatív szavakat, a „nem”, a „csak” az „úgyse sikerül” és társait.
  • Közvetítsük a gyerekeink felé, hogy el tudják érni, amit szeretnének, ehhez ne fukarkodjunk a bátorító szavakkal! Sugalljuk: „Meg tudod csinálni!”
  • Nincs többé „igen, de”… a „de” maradjon ki a folytatásból!
  • Abban kell hinnünk és minden gondolatunkkal arra kell összpontosítanunk, hogy képesek vagyunk elérni, amit szeretnénk! A problémákra úgy kell tekinteni, mint kihívásokra és lehetőségekre.
pexels katerina holmes 5911051
Forrás: Pexels.com
  • Fontos alapja a pozitív gondolkodásnak, hogy magunkat és másokat is elfogadjuk olyannak, amilyenek vagyunk, hibáinkkal együtt.
  • A negatív emberektől igyekezzünk távol tartani magunkat, ne töltsünk a társaságukban a szükségesnél több időt.

A gondolatok erejéről sokat olvashattunk már, de ha eddig még nem tettünk lépéseket a gondolkodásmódunk megváltoztatása érdekében, akkor épp ideje elkezdeni. A gondolatnak és a kimondott szónak ereje van. Ha sikerül elsajátítani a pozitív gondolkodást, ha megtaláljuk az ehhez vezető utat és eszerint próbálunk élni, akkor napjaink boldogabbá, nyugodtabbá és harmonikusabbá válnak.

Borítókép forrása: Pexels.com