Barion Pixel 3 gyógynövény felfázás ellen: gátolják a baktériumok megtapadását a húgyutakban – Coloré

3 gyógynövény felfázás ellen: gátolják a baktériumok megtapadását a húgyutakban

2022. 02. 14.

A gyógynövények felfázás ellen is hatásosak lehetnek. Nem mindegy azonban, melyiket és hogyan használjunk.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy melyik a legjobb gyógynövény felfázás ellen, jöjjön egy kis biológia: a cisztitisz (közismertebb nevén hólyaghurut vagy felfázás), a húgyhólyag gyulladását jelenti, és a húgyúti fertőzés egyik gyakori típusa. A betegség változatos tünetekkel járhat, ilyen a vizelés közben jelentkező fájdalom, égő vagy szúró érzés, a gyakori vizelés, a sürgető vizelési inger, a sötét, zavaros, kellemetlen szagú vizelet, az általános rossz közérzet, illetve a fáradtság.

Mitől alakulhat ki a hólyaghurut?

A betegség általában akkor alakul ki, amikor a végbél körüli kórokozók előbb a gátra, onnan a külső húgycsőnyílásba, majd a húgycsövön át a húgyhólyagba kerülnek. Fontos tudni, hogy a nők rövidebb húgycsöve fokozza a megfertőződés veszélyét. Ugyancsak növeli a felfázás rizikóját az is, ha valaki kisbabát vár, cukorbeteg vagy ha az immunrendszere legyengült, de a túl gyakori intim együttlét és a vécézéskor alkalmazott rossz törlési irány (azaz, ha hátulról előrefelé törlünk) szintén előidézheti a betegség kialakulását.

Felfázás
A felfázás általában akkor alakul ki, amikor a végbél körüli kórokozók előbb a gátra, onnan a külső húgycsőnyílásba, majd a húgycsövön át a húgyhólyagba kerülnek (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Amennyiben a felfázást idejében észrevesszük, és a panaszaink sem súlyosak, nem szükséges azonnal orvoshoz fordulni, viszont célszerű rögtön megkezdeni az otthoni kúrát. A gyógyulás első és legfontosabb feltétele a bőséges folyadékfogyasztás, hogy ne tartogassuk a vizeletünket, ügyeljünk a megfelelő higiéniára, valamint a szexuális együttlét mellőzése addig, míg a tünetek teljesen megszűnnek. A fertőzés visszaszorítását segíthetik továbbá bizonyos gyógynövény-készítmények és gyógyteák – ám nem mindegy, hogy mit és hogyan használjunk. Most pedig nézzük, melyik a leghatásosabb gyógynövény felfázás ellen.

3 hatásos gyógynövény felfázás ellen

Felfázás esetén a legfontosabb teendő a problémát kiváltó káros baktériumok szaporodásának meggátolása, ebben segíthetnek a különféle vízhajtó, illetve antibakteriális hatású gyógynövények. A vízhajtó gyógynövények segítségével könnyebben megy a vizeletürítés, ami azért lényeges, mert így hamarabb távoznak a szervezetünkből a kórokozók. Bizonyos vízhajtó gyógynövények emellett enyhítik a gyulladást, kevésbé fájdalmassá téve ezzel a pisilést. A baktériumok által okozott fertőzés mielőbbi leküzdését segíti az antibakteriális hatású medveszőlőlevél és a baktériumok megtapadását gátló tőzegáfonya. Ezek a gyógynövények képesek elpusztítani, illetve gátolni a baktériumok lerakódását a húgyutakban, megakadályozzák a kórokozók szaporodását és csökkentik azok fertőzőképességét is. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy bár több gyógynövény is termel antibakteriális hatású anyagot, a húgyúti fertőzések kezelésére csak azokat alkalmazhatjuk, amelyek a vesén át kiürülő baktériumellenes hatóanyagot tartalmaznak – a medveszőlőlevél pont ilyen. Felfázás ellen szintén jó a baktérium-, gomba- és vírusölő diólevél teája.

Lényeges viszont, hogy csak és kizárólag olyan gyógynövénykészítményt alkalmazzunk, amely gyógyszerként, a hatóságok által bevizsgált, engedélyezett formában, patikában kapható. Az orvosság tekintetében az a legideálisabb, amelyből a hatóanyag biztosan felszívódik, ízre jó vagy semleges, és minimális mellékhatása van. Itt ismét a medveszőlőlevelet említhetjük példaként: a gyógynövényből készült tea fanyar, kesernyés ízű, ezért nem igazán közkedvelt, ráadásul gyomorirritációt, hányingert, hányást is okozhat. Tablettás kiszerelésének szedése esetén viszont ezek a panaszok nagyon ritkán jelentkezhetnek. Végül, de nem utolsó sorban, bár a gyógynövények természetes anyagok, attól még nem veszélytelenek: ha nem vagyunk körültekintőek, alkalmazásuk még jobban megbetegíthet. Hogy mi a megoldás? Mindenekelőtt tájékozódjunk arról (akár a patikában, akár háziorvosunknál), hogy az adott gyógynövény meddig és milyen gyakorisággal használható, így csökkentjük az esélyét annak, hogy esetleg kárt teszünk a szervezetünkben, ráadásul a gyógynövény a felfázás ellen sem segít.

Diólevél Felfázás Ellen
A diólevél hasznos gyógynövény felfázás ellen (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az otthoni kúra ellenére sem javulnak a panaszaink pár napon belül, netán súlyosabb tüneteket (láz, véres vizelet, deréktáji fájdalom) tapasztalunk, minél hamarabb keressünk fel egy szakorvost. Illetve akkor is, ha a probléma rendszeres időközönként vissza-visszatér, esetleg várandóság idején jelentkeznek felfázásos tüneteink. A hólyaghurut nem játék, komoly szövődményei is lehetnek, mint például vesemedence- vagy vesegyulladás, így semmiképpen sem tanácsos félvállról venni. Amennyiben pedig szívesen olvasnál még több, felfázás ellen bevethető gyógynövényről, a Gyógyfüveskertem oldalán megteheted.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix