Hagyományos almás pite ide vagy oda, mi hoztunk most egy újragondolt változatot, ami nemcsak ugyanolyan finom, mint a nagyié, hanem csökkentett cukortartalmának köszönhetően egészségesebb is.
Az almás pitével kapcsolatban két dolgot jelenthetünk ki biztosan: 1. nem ismerünk embert, aki ne szeretné, vagyis kétségtelenül az egyik legkedveltebb süteményünk, és 2. a nagyinál finomabban senki nem tudja elkészíteni.
Mi azonban hoztunk egy újragondolt receptet, aminek segítségével te magad is megsütheted ezt a mennyei pitét, és garantáljuk: (legalább) olyan finom lesz, mint a nagyié, ráadásul a csökkentett cukortartalomnak köszönhetően egészségesebb is.
Hozzávalók (8 szelethez)
A tésztához
- 125 g fehér tönkölyliszt
- csipet só
- 15 g bio kukoricakeményítő
- 36,5 g világos, finom nádcukor
- 75 g vaj
- 80 g tejföl
A töltelékhez
- 30 g vaj
- 900 g alma
- 1 púpos tk őrölt fahéj
- 1 mk vanília őrlemény (vagy egy rúd vanília)
- ½ citrom
Vaníliás almás pite, ahogy mi szeretjük
A tésztához összekeverjük a száraz elemeket: a lisztet, a sót, a keményítőt és a cukrot. Hozzáadjuk a kis kockára vágott, hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsalékossá dolgozzuk. Végül mehet bele a tejföl, és pár mozdulattal tészta állagúra gyúrjuk. A tésztát egy órára betesszük a hűtőbe pihenni.
Az almát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk.
A vajat felolvasztjuk egy magas falú, nagyobb serpenyőben, és rászedjük a kockázott almát. Alacsony fokozaton pároljuk. Amikor megpuhult és elkezd karamellizálódni, hozzáadjuk a fűszereket, a citromhéjat és a citrom levét is.
TIPP: A sok fűszer teljesen bevonja a gyümölcsöt. A töltelékhez nem adunk további édesítőt, hiszen a fűszerek nagyon jól kihozzák az alma eredeti édességét.
A sütéshez egy 22×22 cm-es sütőformát választunk, vagy majdnem ekkorát +/- 1-2 cm belefér. A tésztát kettévágjuk, és kinyújtjuk a forma alapjának megfelelő méretűre. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Az alsó tésztalapot egy sütőpapíron nyújtjuk ki és ezzel együtt helyezzük a sütőformába. Pár helyen megszurkáljuk az alját egy villával és 10 percig elősütjük. Ezután beletömörítjük az almás tölteléket és rátesszük a másik kinyújtott tésztalapot, amit szintén megszurkálunk pár helyen, hogy a gőz távozni tudjon a sütés során, és ne repedjen meg a sütemény teteje.
20-22 perc alatt készre sütjük.
További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.