Búcsúztassuk a hideg téli estéket almás pitével!

,,Gondolj a gőzölgő pitére!” – hangzik el az Amerikai pite című filmben, és milyen igazuk volt a srácoknak: kevés jobb dolog van a friss almás piténél!

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 2+1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • cukor
  • fahéj
  • 10 dkg darált dió

Így készül a finom, gőzölgő almás pite:

Elsőként a tésztát készítem el: ehhez a lisztet összedolgozom a margarinnal, majd mehet hozzá a porcukor, a citrom reszelt héja, a sütőpor, és két tojássárgája is. Addig gyúrom, míg a tészta már nem ragad a kezemhez – bátran adjunk még hozzá lisztet, ha igényli! Ha késznek ítélem a tésztát, a gombócot két egyenlő részre vágom.

Ha megvagyok, egy 34×32 centis tepsit kikenek margarinnal, és alaposan belisztezek. Az egyik tésztalapot tepsi-nagyságúra nyújtom, és beteszem az aljába.

A sütőt 180 fokra kapcsolom.

Az almákat meghámozom, kisebb darabokra vágom, vagy lereszelem, finoman megcukrozom, ízesítem a fahéjjal és hagyom állni. A tepsiben fekvő tésztát a Keveremkavarom ajánlata alapján megkenem két evőkanál lekvárral, majd bőséggel megszórom a darált dióval.

Ha az alma kiengedte a levét, kifacsarom (a levét megiszom!) és egyenletesen eloszlatom a tésztán. Mehet rá a másik kinyújtott tésztalap, amit lekenek egy tojássárgájával, helyenként megszurkálom villával, hogy tudjon távozni a gőz, és a sütőbe teszem 25-30 percre. Akkor jó, ha a teteje aranybarnás-pirosas színt ölt.

Almás pite
Ha vaníliás pudingot is teszünk az almás piténk töltelékébe, mindenki el fogja kérni a receptet! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész