Barion Pixel Téli körtebefőtt? Miért ne? – Coloré

Téli körtebefőtt? Miért ne?

2022. 02. 23.

Ugyan a befőzés leginkább őszi program, ma már számos gyümölcs kapható szinte egész évben, így a körte is, úgyhogy aki egy kis befőzési kedvet érez magában, készítse el ezt a finom körtebefőttet, ami húsokhoz, süteményekhez de akár önmagában is kiváló!

Hozzávalók:

  • 2 kg érett körte
  • 1,5 liter víz
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 4-5 darabka fahéj
  • 1 kiskanálnyi szegfűszeg

A körtebefőtt elkészítése:

Először megmosom a körtéket, majd lehámozom a héjukat. Negyedekre vágom a gyümölcsöket, a magházukat eltávolítom. Míg minden egyes darabbal megcsinálom ugyanezt, a Mesterszakács tippje szerint érdemes citromos vízbe tenni a gyümölcsszeleteket, hogy ne barnuljanak be.

Másfél liter vizet a tűzhelyre teszek melegedni. Hozzáadom a cukrot, az egy citrom levét és a fűszereket, és hagyom, hogy felforrjanak. Ezután mehetnek bele a körték, majd ismét hevítem forrásig. Eközben az üvegeket forró vízben, mikróban vagy sütőben fertőtlenítem, így gondoskodva arról, hogy biztosan ne legyen bennük semmiféle baktérium.

Ha újraforrt a körtés elegy, apránként a forró üvegekbe adagolom úgy, hogy a lé teljesen ellepje a gyümölcsöket. Alaposan rájuk csavarom a kupakokat, majd mindegyik üveget újságpapírba csomagolom.

Beállítom őket egy nagy fazékba, amit az üvegek kétharmadáig feltöltök vízzel. A fazék alá gyújtok, és alacsony lángon, forrástól számítva tíz percig melegítem.

Ez idő elteltével elzárom a lángot, hagyom teljesen kihűlni a körtebefőtteket, majd mehetnek a polcra, vagy a kedvenc húsos recepted mellé!

A körtebefőttbe akár egyben is tehetjük a citromkarikákat
A körtebefőttbe akár egyben is tehetjük a citromkarikákat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix