A bográcsban főzésnek rendkívül különös hangulata van, és ugyan olykor nehezen veszi rá magát az ember, mindenképpen megéri, különösen, ha ezzel a paprikás krumplival kezdünk!
A paprikás krumpli az egyik legismertebb magyar étel, és nem is véletlenül: általában minden van hozzá otthon, elkészítése nem időigényes, ennek ellenére kifejezetten laktató finomság. Természetesen a konyhában, tűzhelyen is elkészíthetjük, de a bogrács ideális arra, hogy nagyobb adagot főzzünk, ráadásul nem kell a konyhában bujdokolnunk, míg a társaság a kertben mulat!
Hozzávalók
- 25-30 dkg húsos császárszalonna (vagy 20 dkg füstölt szalonna)
- 3 evőkanál olaj
- 4 közepes vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál őrölt köménymag
- 2 evőkanál édesnemes pirospaprika
- 2 evőkanál Piros Arany (csemege)
- 1-2 paprika és paradicsom
- 3,5 kg krumpli
- 50 dkg keményebb parasztkolbász (vagy virsli)
- só
Így készül a bográcsos paprikás krumpli
A szalonnát egycentis kockákra vágom. A Mesterszakács azt javasolja, hogy a füstölt szalonnát kisebbekre, félcentis darabokra vágjuk! Beleszórom a szalonnát a bográcsba, ráöntöm az olajat, majd gyenge tűz fölé akasztom, így a szalonna lassanként kiadja a zsírját úgy, hogy nem ég meg. A hagymákat meghámozom, apróra vágom, hozzáadom a szalonnához, és kevergetés mellett megfonnyasztom. Ezután mehet bele a megtisztított, zúzott fokhagyma és a kömény, végül pedig a pirospaprika. Elkeverem, és felöntöm fél liter vízzel. Ezt érdemes gyorsan csinálni, nehogy a paprika megégjen!
Beledobom a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd egy kiskanál sóval és Piros Arannyal ízesítem. Amikor forr a lé, lefedem, és addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Ez nagyjából fél óra, ám ekkor sem hagyjuk magára, néha keverjük meg, és pótoljuk a levét, amit elfő!
Miközben a bográcsban összefőnek az ízek, a krumplikat megpucolom és felkockázom. Hozzáadom a paprikás alaphoz, és annyi vizet öntök rá, ami majdnem ellepi. Még egy csapott evőkanál sót teszek bele, elkeverem, lejjebb engedem a bográcsot, hogy erősebben érje a tűz, és 30-35 perc alatt puhára főzöm a krumplit. Nagyjából 15-20 perc után hozzáadom a karikákra vágott kolbászt is.
Mielőtt tálalom, megkóstolom, hogy biztosan elég sós és fűszeres-e.
Szeretsz bográcsban főzni?
Ezt a babgulyást is érdemes kipróbálnod, ha szívesen veszed elő a bográcsodat. Telis-tele van zöldséggel, és persze a csipetke sem marad ki, úgyhogy ez után biztosan nem kell második!