Miután megismerhetitek a New York Cheesecake történetét, egy isteni receptet is mutatunk, hogy otthon is elkészíthessétek!
A New York Cheesecake egy a sok sajttorta közül, mégis ez az egyik legkülönlegesebb. Maga a sajttorta azonban nem amerikai finomság, ugyanis az első feljegyzések a Krisztus előtti Görögországból származnak. Ez a sütemény annyira népszerű volt, hogy már az időszámításunk előtt 776-ban tartott Olimpián is ezt szolgálták fel a versenyzőknek. A sajttorta hamar akkora népszerűségre tett szert, hogy világszerte elkezdték készíteni, különböző recepteket megalkotva. Az 1900-as években New Yorkot is meghódította a sütemény. A nagyvárosról elnevezett változat Arnold Reuben nevéhez kötődik, aki hosszas kísérletezés után alkotta meg a ma ismert változatot.
Hozzávalók:
- 25 dkg natúr krémsajt (mascarpone)
- 1 közepes tojás
- 15 gramm (bio) kukoricakeményítő
- 5 dkg nádcukor
- egy fél kávéskanál vaníliaesszencia
- 10 dkg eperlekvár
- ropogós granola
Így készül az isteni New York Cheesecake:
Elsőként egy nagyobb tálba teszem a krémsajtot, beleütöm a tojást, hozzáadom a kukoricakeményítőt, a nádcukrot és a vaníliaesszenciát, majd kézi habverő segítségével homogénre dolgozom.
Egy 20×20 centiméteres tortaformát kibélelek sütőpapírral és beleöntöm a masszát. A tetejére csorgatom a pürésített eperlekvárt és villával tetszőlegesen elegyengetem a tetején. 150 fokos légkeveréses sütőbe tolom a tepsit és 20-25 percig sütöm a süteményt. Akkor készül el, ha a teteje nem pirul meg, és enyhe rázogatás után sem látunk rajta lötyögős részt, hanem csak kellemesen remeg.
Ha kiveszem a sütőből, hagyom teljesen kihűlni a konyhapulton, majd legalább egy-két órára a hűtőbe teszem, mielőtt szeletelném.
Tálaláskor ropogós granolára teszem a szeleteket és gyümölcsökkel vagy mentalevelekkel díszítem.
Forrás: New York Street Food
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix