Mangós-málnás sajttorta, a nyári desszertek királynője

2022. 08. 07.

A sajttorta önmagában is olyan ízvilágot hordoz, ami csakis erre a süteményre jellemző. Ezt különböző gyümölcsökkel szokták feldobni, de ez a mangós-málnás sajttorta garantáltan überelhetetlen!

A sajttortát a legtöbben amerikai “találmánynak” vélik, ám ahogy sok minden más, ez is az ókori görögökhöz kötődik. Először a Krisztus előtti ötödik században jegyezték le a sajttorta receptjét – pontosabban a plakous-ét – ami a ma ismert sütemény kezdetleges formája volt. Egy 1390-as angol szakácskönyv már jelentősen módosított változatát írta le, ugyanis ebben már tojásfehérje is szerepelt a hozzávalók között. 1730-ra már sajttorára szakosodott étkezdék nyíltak Amerikában, de csak az 1930-as évektől váltották le az addig használt túrót a ma ismert krémsajtra.

Hozzávalók 6 pohárhoz, vagy egy kis tortához

A morzsaalaphoz:

  • 25 g apró szemű zabpehely
  • 25 g zabliszt
  • 25 g finom szemű nádcukor
  • 25 g kókuszreszelék
  • 25 g vaj

A sajtkrémes réteghez:

  • 380 g natúr krémsajt
  • 200 g mangó pép
  • 70 g nádcukor
  • 1 csapott kávéskanál vanília őrlemény
  • 2 teáskanál citromlé
  • 2 db egész közepes tojás
  • 33 g kukoricakeményítő

A málnához:

  • 200 g málna
  • cukor ízlés szerint

Továbbá:

  • habcsók
  • friss mentalevél
  • 6 darab 2,5 dl-es pohár

Így készül ez a különleges mangós-málnás sajttorta

A morzsa száraz anyagait összekeverjük, majd a vajjal morzsalékossá dolgozzuk a kezünkkel vagy egy késes robotgéppel. A morzsát rászórjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt ropogósra sütjük. Miközben sül, időnként átmozgatjuk egy fakanállal. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

A mangót a cukorral, tojással, vaníliával, keményítővel és a citromlével pépesre turmixoljuk.

A sajtkrémet egy keverőtálban homogénre keverjük egy kézi habverővel, majd beledolgozzuk a tojásos, mangós masszát is.

Pohárban vagy akár tortaformában is készülhet a málnás-mangós sajttorta
Pohárban vagy akár tortaformában is készülhet a málnás-mangós sajttorta / Fotó: Hadarik Rita

A poharak aljába egyenlő arányban belekanalazzuk a morzsát, erre öntjük a sajtkrémet úgy, hogy a poharak háromnegyedéig érjen. 160 fokos, légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük a poharas sajttortákat. Akkor jó, ha enyhe rázogatásra már a sajtréteg közepe sem remeg.

A sütőt kikapcsoljuk, de nyitott ajtónál hagyjuk még benne a süteményeket 30 percen át.

A málnát a cukorral sziruposra forraljuk, és ezt kanalazzuk a sajttorta tetejére. Durvára tört habcsókkal és friss mentalevéllel még finomabbá tehetjük.

További egészséges finomságokért látogass el a Rita konyhája Facebook-csoportba.

Másmilyen sajttortát is kipróbálnál?

Ha ez a verzió nem szimpatikus számodra, próbáld ki ezt a fehércsokis-narancsos változatot! A narancs miatt kifejezetten ünnepi finomság, de nem kell karácsonyig várni vele, hiszen a narancs kellemes íze üdítően hűsít a nyári melegben.