Barion Pixel Lemon Curd – A citromos sütemények mennyei tölteléke! – Coloré

Lemon Curd – A citromos sütemények mennyei tölteléke!

2023. 06. 20.

A lemon curd egy angol finomság, ami akár magában is finom, de palacsinták és torták isteni krémje is lehet!

Bár az angol konyha sokak szerint rémes, több finom ételt is letettek már az asztalra a britek, így a lemon curdot is! Az étel elsőként egy 1844-es szakácskönyvben tűnt fel, és ahogy lenni szokott, valamelyest különbözik attól, amit manapság készítenek. A 19. században egyfajta citromos, túrószerű, puha sajtot készítettek, ám ma már határozottan krémes az állaga.

Akár magában is rájárhatunk, de palacsintába töltve isteni finom, de kalácsra kenve is fogyaszthatjuk, valamint sütemények és torták krémje is lehet magában, vagy vegyesen túrós illetve semleges ízű töltelékkel.

Hozzávalók:

  • 2 közepes tojás
  • 2-3 citrom leve ízlés szerint (Meyer citrommal a legfinomabb)
  • 10 dkg cukor (vagy 70 g eritrit és 1 kávéskanál paleo negyedannyi édesítő)
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 5 dkg vaj
  • 1 db 2,3-3 dl-es üveg

Így készül a Lemon Curd:

Elsőként fogok egy akkora keverőtálat, ami jól tolerálja a hőt, és ráfér egy forralóedényre. A tojásokat beleütöm a tálba, majd kikeverem a cukorral, a keményítővel és a citromok levével. A lábasban 2-3 dl vizet forralok, és ráteszem a lábasra a keverőtálat, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe!

A tál tartalmát folyamatosan kevergetem, és sűrű krémmé főzöm. Ha késznek ítélem, leveszem a gőzről, és elkeverem benne a vajat. Tiszta üveg(ek)be öntöm, lezárom, és a hűtőben megdermesztem.

Hagyhatjuk összeérni az ízeket, de akár azonnal is fogyasztható!

Nyitókép forrása: Unsplash