Barion Pixel Az angol gasztronómia 5 különlegessége – Coloré

Az angol gasztronómia 5 különlegessége

2021. 11. 05.

Anglia számtalan dologról híres: templomairól, a fővárosáról, zöld gyepéről, parkjairól, a Beatles-ről, de van egy, amiről bizonyosan ismert: rossz ételeiről. Tényleg annyira ehetetlenek lennének az angol fogások? Nézzük az öt legismertebbet!

Az angol reggeli

A filmekben gyakran elhangzik a ,,bajnokok reggelije” kifejezés, ami egy olyan vitamindús finomság, ami egész napra feltölt. Ezzel szemben az angol reggeli azok étele, akik a nap többi részében nemhogy bajnokok, a fotelből felkelők sem szeretnének lenni. A tál elképesztően laktató: paradicsomos bab, gomba, bacon, sült paradicsom, tojás, kolbász, pirítós és hurka a fő tartozékai a nap első étkezésének. Ha ez nem lenne elég, választhatóan jár hozzá kisütött reszelt krumpli is, úgyhogy egy ilyen kezdéstől biztosak lehetünk benne, hogy uzsonnáig már nem leszünk éhesek!

angol_reggeli
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Shepherd’s Pie – avagy pásztorpite

Az angolok rendkívül könnyen hívnak szinte bármit pitének, de ne dőljünk be nekik! A pásztorpite korántsem sütemény: a húsos piték alapja, hogy rakottasan készítik, a tetejére pedig krumplipüré kerül, így sütik meg. Eredetileg maradékokból készült: összeöntötték a húsos ragut és a krumplipürét, majd megmelegítették a sütőben, mára mégis az angolok egyik legismertebb étele lett. Természetesen az idő előrehaldatával egyre több változata lett, úgyhogy a darált húsos tölteléket sok helyen répával vagy borsóval dobják fel, a krumplipüré helyett pedig leveles tésztával takarják le a tölteléket.

pásztorpite_angol_anglia
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Fish and Chips

,,Hal és sült krumpli” – nem bonyolították az elnevezést, így nem sok meglepetésre számíthatunk: valóban halat és sült krumplit kapunk. Hagyományosan a halat olyan bundával vonják be, amiben barna sör, buborékos víz és liszt van, aminek köszönhetően a kész étel ropogós és könnyű lesz. A fish and chips volt a gyorséttermi ételek egyik úttörője: kezdetben bódékban árulták újságpapírba csomagolva, így könnyedén ki lehetett ugrani érte egy gyors ebédre. Ma már éttermekben is kapható, és általában pürésített főtt zöldborsóval egészítik ki. Akik angolosan szeretik, a sült krumplira bőven löttyintenek egy kis angol ecetet is.

fish_and_chips_angol_étel
Fotó: Unsplash

Chicken tikka masala

Szokatlan név, de mégis az angol konyha egyik klasszikusa: a legenda szerint a ’70-es években hozta létre egy bangladesi séf, aki Glasgow-ban helyezkedett el. Nem teljesen a nulláról kezdte a receptet: annyit tett, hogy a már létező csirkés étel receptjét kiegészítette egy kis paradicsomkrémmel, joghurttal és fűszerekkel. A kurkuma, a kömény, a koriander és a garam masala adja az étel jellegzetes ízét. Ez utóbbi egy dél-ázsiai fűszer, ami fahéj, bors, kardamom, mustár, szegfűszeg és szerecsendió keveréke. Az ételt rizzsel vagy a naan nevű lepénykenyérrel tálalják.

tikka_masala_angol_étel_csirke
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Eton Mess

A desszert sem maradhat ki a felsorolásból, az Eton Mess pedig különösen megérdemli, hogy felkerüljön a listára. A neve a legenda szerint az 1920-as évekből ered, amikor az etoni főiskolán játszott a helyi krikettcsapat, és a meccs után egy piknikkosárban várta őket az epres pavlova. Arra nem számíthatott a készítő, hogy egy izgatott labrador ráül a kosárra, így törve össze művét. Akár igaz is lehetne a történet, hiszen az Eton Mess tényleg egy sült, összetördelt tojásfehérjéből álló finomság, amit némelyest cukrozott erdei gyümölcsökkel és a belőlük készült szósszal ízesítenek. Az édes fehérje és a savanykás gyümölcsök csodás harmóniát alkotnak, és mivel az alap darabos, sajnos hamarabb elfogy, mint szeretnénk.

Eton_Mess_málna_tojásfehérje_angol_desszert
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix