Barion Pixel Ezzel a citromtortával dobd fel a hétvégét! – Coloré

Ezzel a citromtortával dobd fel a hétvégét!

2022. 01. 21.

Nemcsak gyönyörű, finom is, ilyenkor télen pedig különösen hasznos a citromtortában lévő citrom, ami csak úgy hemzseg a C-vitamintól.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • vaj (a tepsi kikenéséhez)
  • egy citrom leve

A krémhez:

  • 3 darab citrom
  • 50 dkg porcukor
  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg darált háztartási keksz

A díszítéshez:

  • habtejszín
  • citrom

Elkészítés:

Elsőként a piskótát készítem el. Ehhez a sütőt 180 fokra melegítem, közben gyorsan nekilátok a tésztának: a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, a sárgájához pedig hozzákeverem a cukrot és a vaníliás cukrot. Ezután mehet bele a liszt és a sütőpor, és legvégül a tojáshab, amit óvatos, körkörös mozdulatokkal keverek az eddigiekhez.

Ha megvagyok, egy 26 centis kapcsos, kör alakú tortaformát kikenek vajjal és liszttel. Ezután mehet bele a tészta, így tolom a sütőbe 15 percre. Ez idő elteltével villát szúrok bele, és ha nem ragad rá a tészta, készen van. A rácsot félig kihúzva hagyom teljesen kihűlni a piskótát.

A krémhez a citromok levét kifacsarom, egynek pedig lereszelem a héját. Alaposan összekeverem a levet és a reszelt héjat a porcukorral egészen addig, míg a porcukor fel nem oldódik. A vajat habosra keverem, és apránként hozzáadom a citromos cukrot. A Keveremkavarom felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy ténylegesen apránként adagoljuk, nehogy kicsapódjon a vaj!

Ha kihűlt a piskóta, három egyenlő részre vágom és egy citrom kifacsart levével locsolom meg a lapokat.

Az egyik lapra kenek a krémből, ráteszem a másodikat, újabb adag krém, majd a harmadik lap, aminek a tetejét és az oldalát is lekenem a krémmel.

30 percre hűtőbe teszem, majd az oldalát beszórom a darált keksszel. Ismét hűtőbe teszem, végül a habbá vert tejszínnel és a felvágott citrommal díszítem.

Tipp:

Ha nincs otthon darált keksz, bátran hagyjuk ki ezt a lépést, és csupán a krémmel díszítsük a tortánk oldalát!

Bátran díszítsük ízlésünk szerint a citromtortánkat!/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
Bátran díszítsük ízlésünk szerint a citromtortánkat!/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix